XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/17/megujul-a-napraforgo-bolcsode-ketezer-negyzetmeteres-udvara/

Témák A-Z

Megújul a Napraforgó Bölcsőde kétezer négyzetméteres udvara

2024. január 17. Városfejlesztési hírek

Két önkormányzati intézményben lesz nagyobb felújítás 2024-ben. Az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsődében még pancsolósziget és mezítlábas tanösvény is készül, hogy ezek is segítsék a gyermekek mozgásfejlődését. A másik nagyobb beruházás keretében a csatornahálózatot újítjuk fel abban az épületben, amelyet két kerületi szervezet használ.

A képviselő-testület idei első ülésén, január 11-én jóváhagyta azt a két beruházási célokmányt, amely nyomán felújítjuk az Angyalföldi út 43. szám alatt található Napraforgó Bölcsőde 2.092 négyzetméteres udvarát és a Hajdú utca 29. szám alatt lévő irodaépület 780 folyóméter hosszú csatornahálózatát. A két fejlesztés összértéke bruttó 319 millió forint.

ESÉSVÉDŐ BURKOLATOK, PANCSOLÓSZIGET, MEZÍTLÁBAS TANÖSVÉNY

A panelos szerkezetű Napraforgó Bölcsőde 1983-ban épült eredetileg is bölcsődének. Jelenleg 120 férőhellyel üzemel. Felújítása több szakaszban zajlott az elmúlt években. Az épület homlokzati hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a terasz felújítását 2015-ben végeztük el. Teljes belső felújítása 2021-2022-ben történt meg úgy, hogy a gyermekek számára áttekinthető közlekedési útvonalak és játékos kialakítással világos terek jöttek létre. A játszókertben egy felújítás volt, az is 16 éve, még 2008-ban, azóta csak állagmegóvó munkák zajlottak, és néhány kerti játék cseréje történt meg.

Napraforgó Bölcsőde udvara

Az óvoda 2024-re szóló beruházási célokmánya a terület teljes rendezését, korszerű esésvédő felületek és burkolatok kialakítását tartalmazza. Ezen túl a játszóudvar teljes felújításának része lesz, hogy több, a bölcsődés korosztály igényeinek megfelelő új játszóeszközt telepítünk a megfelelő mozgásfejlődés elősegítése érdekében. A gyermekek részére pancsolószigetet és mezítlábas tanösvényt is építünk. A 2.092 négyzetméteres udvaron végzendő munkák összköltsége bruttó 174 millió 536 ezer forint lesz.

ÚJ CSATORNAHÁLÓZAT BELÜL ÉS KÍVÜL

A Hajdú utca 29. szám alatti irodaépület az 1970-es években épült. Egykor az IKV telephelye volt. Az egyemeletes emeletes, lapostetős épületét 2015 óta a Közszolgáltató Zrt. két divíziója és a Közterület-felügyelet használja. A beköltözést megelőzően kisebb belső felújításokat, valamint az emeleten nyílászárócserét végeztünk, ezt követően 2018-ban elkészült az épület homlokzatainak utólagos hőszigetelése, és a tetőszigetelés felújítása.

Az elmúlt években viszont a földszinten az aljzat süllyedését, ennek következtében a válaszfalak repedését tapasztaltuk. Az épület alatt húzódó csatornarendszerben komoly dugulások keletkeztek, melyek elhárítása, illetve az azt követő kamerás vizsgálatok során kiderült, hogy a csatornarendszerrel van a gond. A statikai vizsgálat az épület tartószerkezetét megfelelőnek találta, de az egyéb szakértői vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy az épület alatt húzódó, közel 50 éves csatornahálózat műszaki állapota rossz, felújítása elkerülhetetlen a további problémák megelőzése érdekében. A csatornahálózat teljes felújítására 2023 szeptemberében kiviteli tervet készíttettünk, melynek megvalósításával a probléma hosszú távra megnyugtatóan megoldható, és az épület üzemeltetése továbbra is biztosítható. A csatornahálózat az épületen kívül 250, az épületen belül 530 folyóméter hosszú. A felújítás összege bruttó 144 millió 612 ezer forint lesz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj