XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/11/dijozon-28-dijat-nyert-tavaly-keruletunk/

Témák A-Z

Díjözön: 28 díjat nyert tavaly kerületünk

2024. január 11. Városfejlesztési hírek

Városfejlesztő projektekért, zöldberuházásokért, mobilos okos megoldásokért is kapott díjakat 2023-ban önkormányzatunk. Összesen 28 elismeréssel gyarapodott tavaly a kerület elismeréseinek száma.

Kreatív, újító, modern, környezetbarát – ilyen és ehhez hasonló jelzők gyakran hangzottak el akkor, amikor egy-egy pályázat eredményének kihirdetésén a győztes XIII. kerületi önkormányzat tevékenységét méltatták. 2023-ban összesen 28 díjat kaptunk. Pályázati anyagaink a közösséget szolgáló megoldásaikkal és magas minőségükkel érdemelték ki a különféle bíráló bizottságok és döntnökök elismerését.

DUPLÁN DÍJAZOTT PARKOK

Kiemelkedő környezetfejlesztő projektjeink közül 2023-ban két-két díjat kapott az újlipótvárosi Thurzó park és a Vizafogó park.

  • A 2023 májusában átadott, csaknem 5 ezer négyzetméteres Thurzó park 80 százalékát növények borítják: oda 77 fát telepítettünk. 3.000 kisebb cserjét, 109 látványos cserjét (például fügét, gránátalmát, babérmeggyet, rododendront és kivit), 256 örökzöld cserjét, 3.700 évelőt és 4.500 díszfüvet ültettünk.
  • A csaknem 10 ezer négyzetméteres Vizafogó park a lakótelep tőszomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között épült meg. Az egyedi tervezésű ökoparkban mesterséges tavat és ligetes kis erdőt alakítottunk ki 59 fával, 4 örökzölddel. A területen 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt és több mint 110 örökzöld dísznövényt ültettünk el.

ELISMERT OKOS MEGOLDÁSOK

Önkormányzatunk nagy örömére 2023-ban díjazták négy olyan pályázatunkat is, amelyekben bemutattuk a modern kor technológiai vívmányaira építő közszolgáltatásokat.

  • A Budapest13 Smart City néven el érhető a mobil alkalmazás az egyik, amely elismerést vívott ki még tavaly is, noha ez az applikáció korábban született. Ennek továbbfejlesztése még 2023-ban is zajlott, és sorra jelentek meg benne új funkciók.
  • Ugyancsak díjat kapott az a mobilos térképalkalmazásunk, amely lehetővé teszi a háztól-házig terjedő akadálymentes út megtervezését a kerekesszékeseknek és a babakocsival közlekedőknek. Az alkalmazás tartalmazza az akadálymentes járdák, gyalogátkelőhelyek adatait, ezen túl pedig az akadálymentesen megközelíthető üzletekről, éttermekről, mellékhelyiségekről is információt ad.

SZAKMAI DÍJAZÓK

Régi mondás, hogy a díjakat nem kapják, hanem adják. Ebből kiindulva tartjuk fontosnak megemlíteni, hogy mely szakmai szervezetek ismerték el a legtöbbször városfejlesztő tevékenységünket.

  • A topdíjazók között van az 1989 márciusában, tehát 35 éve alakult Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezetnek a magyar helyhatóságok több mint fele, 1600 önkormányzat a tagja.
  • Ugyancsak kivívtuk annak a Településfejlesztési Szövetségnek az elismerését, amely a térség- és településfejlesztés iránt elkötelezett szakmai szereplők közössége. Tagsága önkormányzati szakemberekből, továbbá önkormányzati városfejlesztési cégek, szakmai szervezetek és a településfejlesztésben résztvevő magánvállalkozások vezetőiből áll.
  • A több mint 30 éves Magyar Marketing Szövetség is azok között a szakmai szervezetek között van, amelyek díjazták helyhatóságunk projektjeit gazdasági, társadalmi és környezeti értékteremtő funkciójuk miatt. A szövetség több mint 200 vállalati tagot számlál, több ezer szakembert és szervezetet képvisel.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj