XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/12/08/angyalzold-3-0-kozteruleti-fejleszteseink-2020-es-2023-kozott/

Témák A-Z

AngyalZÖLD 3.0 – közterületi fejlesztéseink 2020 és 2023 között

2023. december 08. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A Képviselő-testület 2023. december 7-én megvitatta és elfogadta az AngyalZÖLD 3.0 stratégia időarányos megvalósulásáról szóló beszámolót. A stratégia jóváhagyása óta, 2020-tól 2023. első félévéig közterületeink üzemeltetésére összesen csaknem 19 milliárd forintot fordítottunk, a közterületi és parkolási bevételeink összege 9,2 milliárd forint volt. A zöldhálózat – közparkok, közterek, közterületi zöldfelületek, valamint köztisztasági feladatellátás – fejlesztésére ugyanebben az időszakban 3,6 milliárd forintot költöttünk, a kerületi úthálózat fejlesztésére, felújítására 2,5 milliárd forintot. Tevékenységünkkel hozzájárultunk ahhoz, hogy a kerületben élők színvonalas közterületeken pihenhessenek, regenerálódjanak. Közterületi beruházásaink saját forrásból, hitelfelvétel nélkül, kiegyensúlyozott, tudatos és sikeres kerületi gazdálkodás eredményeként jöttek létre.

Önkormányzatunk 2008-ban – a budapesti önkormányzatok között elsőként – alkotta meg zöldhálózat fejlesztési stratégiáját, az AngyalZÖLD programot, amelyet 2014-ben a közterületek egészére kiterjedő komplex stratégiává bővítettünk AngyalZÖLD+ néven. Az AngyalZÖLD mára elismert branddé vált az itt élők körében éppen úgy, mint szakmai körökben.

A stratégia újabb fejezetét, az AngyalZÖLD 3.0 – 2019-2024 integrált közterületi programot a Képviselő-testület 2020. február 6-án fogadta el. A korábbi prioritások megtartása mellett új szempontrendszert is érvényesítünk ebben a ciklusban: a közterületek színvonalas üzemeltetése, a létrehozott értékek megőrzése; klímavédelem, a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, ökologikus zöldfelület gazdálkodás; az egyetemes tervezés szempontrendszerének tudatos alkalmazása, a közterületek akadálymentes használatának biztosítása, a használók adottságaitól, korától, nemétől független módon a közterületi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása; a közúthálózati, forgalomtechnikai fejlesztések során a használat biztonságosságának növelése, balesetmegelőzés.

A program megvalósítása során a korszerű városirányítás eszközeit okos város technológiák alkalmazásával bővítjük, ezzel biztosítva, hogy kerületünk közterületi rendszere, az általa kínált közterületi, rekreációs szolgáltatások üzemeltetése költséghatékonyabbá, az ezekkel kapcsolatos információk jobban hozzáférhetővé váljanak.

Az AngyalZÖLD 3.0 stratégia megvalósításának első három és fél évében kiemelt jelentőségű beruházásokat valósítottunk meg:

Katona József utca fejlesztésének I. és II. üteme a Pozsonyi út – Hegedűs Gyula utca közötti szakaszon. A parkolósáv átalakításával és felújításával 14 új fának és 306 nm új évelő és cserjefelületnek adtunk teret, korszerű megoldásokat alkalmaztunk.

Vizafogó park ökotudatos fejlesztése.

Csanády utcai zöldsétány és a Gergely Győző utcai zöldítés.

Thurzó park kialakítása egy egykori parkoló területén.

Játszótérfejlesztések a Szováta parkban, a Gyöngyösi sétányon, a Debreceni parkban, a Csángó lakótelepen, a Kassák parkban, a Wein János parkban, a Jakab József utcában., Szobor utcában, a Cziffra György parkban.

Sportpályák felújítása a Jász utcában, Kassák parkban, a Duna teraszon, a Róbert Károly körúton, a Szobor utcában, az Angyalföldi úton, a Cziffra György parkban.

Új talajvízkutas automata öntözőhálózat létesítése a Marina sétányon, az Árpád hídfő lakótelepen, az Újpesti rakparton az Embermentők szobor környezetében, a Vizafogó parkban, a Debreceni parkban és az Agyag utca 12. szám alatti pihenőparkban.

20 szakaszon valósult meg közutat érintő felújítás.

3 helyszínen új parkolót alakítottunk ki, 7 helyszínen parkolófelújítást végeztünk.

Önkormányzatunk a nem kerületi döntési kompetenciába tartozó közterületi hálózatot meghatározó fejlesztések előremozdításában a Kubala László park fejlesztésében, a Jászai Mari térre készíttetett koncepcióterv előállításában, valamint a Rákos-patak északi oldalán a Béke utca-Jász utca közötti terület fejlesztésének előkészítésében volt eredményes.

PARTNERSÉG

A partnerség továbbra is a stratégia kulcsa: az önkormányzat – miként az előző években is – kiemelt figyelmet fordít az itt élők véleményére, partnerségre törekszik a civil szervezetekkel, a szomszédos önkormányzatokkal és a Fővárosi Önkormányzattal. A közúthálózat, a zöldhálózat fejlesztésének és fenntartásának feladatait is az érintettekkel együttműködésben végezzük.

Folytattuk a sikeres lakossági zöldterület-védnökségi pályázatunkat.

Biztosítjuk a lehetőséget, hogy zöldterület-gondozási megállapodás keretében magánszemélyek, illetve cégek is részt vállalhassanak a kerületi zöldfelületek ápolásában.

Társasházak belső udvarainak zöldítése céljából kétfordulós pályázatot hirdettünk.

A közutak forgalomtechnikai rendezése, gyalogátkelők kialakítása, illetve a parkolási területek bővítése során a lakossági jelzéseket figyelembe véve tettünk intézkedéseket.

Évente 3-5 civil partnert vontunk be társadalmi felelősségvállalás jegyében önkéntes közterületi munkába (közterületi takarítás, faültetések stb.).

2023-ban a klímavédelem szempontjai szerint új pályázati lehetőséget hirdettünk meg esővízgyűjtő tartályok és tömlőkocsis öntözőtömlők beszerzésére.

Folytattuk rendszeres együttműködési fórumainkat közterületek üzemeltetésében érintett szervezetekkel (BKM Nonprofit Zrt. FKF Divízió, Főkert Zrt., Katasztrófavédelem, Rendőrség stb.) a közterületi intézkedések hatékonyságának javítása céljából.

A társadalmasítási folyamatban a zöldterületi fejlesztések során tájékoztató és véleményező táblákon hívtuk fel az érintettek figyelmét a tervezett beruházásra a koncepcióalkotás szakaszában.

Az elmúlt három és fél évben 1468 fát ültettünk közterületeinken. További 250 fát 2023 őszén.

 

Újító javaslatok

Az AngyalZÖLD stratégia folytatásában nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy meggyőzzük a közterület-használókat: a felelős használat és a területek tisztántartása közös érdekünk. Erősíteni tervezzük nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalatok gazdaságilag is hatékony bevonását is a fenntartási feladatokba.

Mivel a közterületek ügye mindannyiunkat érinti, a fejlesztések társadalmasításának újítására készülünk. Az új stratégia előkészítéseként először általánosságban várunk ötleteket, javaslatokat a lakosságtól, majd a beérkező ötleteket a stratégia kidolgozásának szakaszában feldolgozzuk, és azokra építve alkotjuk meg a következő időszak feladatait megfogalmazó dokumentumot, amelyet lakossági véleményezésre bocsátunk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj