XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/11/28/megujult-utak-jardak-uj-zebrak-a-keruletben/

Témák A-Z

Megújult utak, járdák, új zebrák a kerületben

2023. november 28. Városfejlesztési hírek

2023-ban is folytatódott a kerület közúthálózat-fejlesztési programja az AngyalZÖLD 3.0 integrált stratégia alapján. Idén összesen 1540 folyóméternyi kerületi úthálózat felújítása zajlott, ami az önkormányzat kezelésében lévő 92,383 kilométer hosszú úthálózat 1,9 %-a. Újabb, 260 méternyi bazaltkockaköves burkolatú útnál teljes pályaszerkezetcserét végeztünk. Emellett összesen 2263 folyóméter járdát újítottunk meg (ebből az elkészült út- és parkoló felújítási munkák során 1014 folyómétert), ami 1,14 %-a a kerületi, 197,535 km járdahálózatnak. Összesen 851 millió forintot fordított minderre az önkormányzat. Az elmúlt négy évben, 2020-tól 7514 folyóméternyi út- és 11424 folyóméternyi járdafelület korszerűsítésére történt meg. Ezekre, illetve forgalomtechnikai beavatkozásokra, gyalogátkelőhelyek építésére, kerékpáros infrastruktúra javítására összesen 6,1 milliárd forintot költött az önkormányzat ez idő alatt. Erről dr. Tóth József beszélt ma a Wein János parknál, amely ugyancsak megújult a Tátra utca Victor Hugo utca és Csanády utca közötti útszakaszának fejlesztésével együtt. A Tátra utcai beruházás során négy zöldterületet is kialakítottunk évelő növényekkel és két fával. A polgármester hangsúlyozta: az utak fejlesztése ma már együtt jár környezet humanizálásával is a kerületben.

Dr. Tóth József beszél az útátadón

A kerületi út- és járdafelújítások elsősorban azokat a szakaszokat érintik, ahol a burkolat állapota leromlott. Az elmúlt évek színvonalas fenntartásnak és a beruházásoknak köszönhetően a kerület kezelésében álló utak állapota jobb a fővárosi kezelésű utakénál. A munkálatok során előnyt élvez a biztonságos közlekedés megteremtése.

2023-ban megvalósult kerületi útfejlesztések

A felújított Katona József utca

Katona József utca felújítása III. ütem (Hegedűs Gyula utca – Visegrádi utca közötti, méteres szakasz); a fejlesztés során új zöldterületeket hoztunk létre, 4 fát is elültettünk ezen a szakaszon.

Petneházy utcai parkoló felújítása, II. ütem (Hajdú utca – Röppentyű utca között); ezen a területen 150 négyzetméter zöldfelületet is létrehoztunk, 6 fát ültettünk a beruházás keretében.

Tatai utcai parkoló és járda III. ütemének felújítása (Fáy utca – Tahi utca között): a 3 ütemben, az érintett szakaszokon 500 m2-ről 950 m2-re növeltük a zöldfelületek nagyságát és elültettünk 24 fát is.

Tátra utca felújítása (Victor Hugo utca – Csanády utca között); négy zöldterületet is kialakítottunk, amelyekbe évelő növényeket és két fát ültettünk. Lakossági kérésre új kerékpártámaszokat is kihelyeztünk az északi oldalon.

Tutaj utca felújítása (Hegedűs Gyula utca – Pannónia utca között); az iskola felőli oldalon a szakasz teljes hosszában egy közel 1,5 m széles zöldsávot is kialakítottunk, ahová 6 fát telepítünk. A Tutaj utca északi oldalán, a Pannónia utca és a Hegedűs Gyula utca felől is zöldszigeteket hoztunk létre.

Frangepán utca felújítása (Jász utca – Béke utca között)

Országbíró utca (Reitter Ferenc utca – Jász utca között) felújítása

Szent László út (Fáy utca – Tahi utca között) teljes szerkezetű felújítása; a munkálatokat megelőzően az FCSM Zrt. a teljes szakaszon csatornarekonstrukciós munkákat végez. A III. ütemben (Fáy utca – Frangepán utca között) várhatóan csak november végére fejeződnek be a csatornarekonstrukciós munkálatok, ami miatt az útépítési munkálatokat nem tudjuk megkezdeni, mivel biztonsággal nem kijelenthető, hogy a téli időszakban alkalmas lesz az időjárás az aszfalt burkolat helyreállítására. Az útépítési munkálatokat időjárás függvényében 2024. februárjában megkezdjük.

A felújított Petneházy utca

Gyalogos átkelőhelyek, gyalogos átvezetések

Ebben az évben eddig 7 új gyalogátkelőhelyet létesített az önkormányzat, s még két gyalogátkelőhely munkálatai zajlanak az Ipoly utca és a Hegedűs Gyula utca, valamint az Hegedűs Gyula utca és a Balzac utca kereszteződésénél. A gyalogátkelőhely építésére idén összesen 166 millió forintot fordít az önkormányzat.

Kerékpáros infrastruktúra fejlesztése

Ebben az évben a közutak és járdák területén összesen 41 új kerékpártámaszt helyeztünk ki. A helyszíneket elsősorban lakossági igények alapján jelöltük ki. A közösségi költségvetés keretében is érkezett javaslat új kerékpártámaszok telepítésére, ezek is megvalósultak.

Kerékpárpumpákat 3 új helyszínen helyeztünk ki: Országbíró utca – Béke utca kereszteződésébe (a Rossmann üzlet elé), Moszkva sétány végén a Népfürdő utca vonalában a kerékpárút mellé, Thurzó park. Kerékpáros szervizpontokat létesítettünk a Béke utca – Tahi utca csomópontjában a kerékpárút mellett, a Gabriel García Márquez parkban. A közösségi költségvetés keretében is érkezett javaslat szervizpont megvalósítására. Ennek keretében – nyertes javaslat alapján – a Tutaj utca Pannónia utca és Hegedűs Gyula utca közötti szakaszán még idén telepítünk szervízpontot.

SMART parkolás

A XIII. kerület példaértékű fejlesztéssel már évekkel ezelőtt bevezette a smart parkolást Újlipótváros egyik forgalmas részén. A ’Parker’ applikáción keresztül az autósok azonnal látják a parkolóhelyek foglaltságán kívül azt is, ha felszabadul egy-egy várakozóhely.

A Smart parkolás tovább fejlesztését – az Intelligens Kerület koncepciójának részeként – 750 közterületi parkolóhelyen szenzorok telepítésével valósította meg az önkormányzat, ami kapcsolódik a Szent István parknál lévő 100 érzékelős rendszerhez. A fejlesztés helyszíne a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca és a Szent István körút által határolt terület. A kijelölt területen 15 mozgáskorlátozott hely, valamint több helyen időkorláttal ellátott rakodási terület is található. A parkolási rend vegyes, megtalálható párhuzamos és merőleges várakozó hely is.

A felmérések szerint a Smart parkolás 9,8 perc időmegtakarítást jelent, és 22,5 tonnával kevesebb a károsanyag-kibocsátás.

Nagyobb zöldberuházások 2023-ban: Gergely Győző utcai sétány, Thurzó park, Embermentők park a Pozsonyi úti református templom melletti területen, Csanády utca, Márquez park (hamarosan átadjuk), illetve a Wein János park – zöldebb, csendesebb, pihenésre alkalmas füves területtel és egy gumiborítású játszótérrel, amelyhez egy hátsó kertrész is kapcsolódik, a lakók saját maguk kertészkedhetnek itt.

2023-ban elkészült fővárosi beruházások

Az M3-as metróvonal rekonstrukciója három ütemben valósult meg, 5,5 évig tartott. 2023. május 22-én fejeződött be a középső szakaszának felújítása a Lehel tér – Nagyvárad tér állomások között. A Dózsa György út és a Lehel tér metróállomás akadálymentes lett. A Dózsa György út – Váci út – Dráva utca, illetve a Váci út – Gogol utca csomópontban új gyalogos átkelőhelyeket létesítettek.

Pannónia utca (Szent István krt. – Radnóti Miklós utca között) 360m hosszban távhővezeték rekonstrukció és útfelújítás; Kámfor utca felújítása Szent László út – Reitter Ferenc utca között 540 m2-en; a Vágány utcában a Dózsa György utca felé vezető buszsávban kétrétegű aszfaltfelújítás 900 m2-en; a Röppentyű utca felújítása Petneházy utca – Rákos-patak között 850m hosszon; a Röppentyű utca – Frangepán utcai csomópont a XIII. Kerületi Önkormányzat finanszírozásában készült, csakúgy, mint a Röppentyű utca – Petneházy utcai csomópont bővítése.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj