XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/10/03/liszkay-krisztina-kapta-az-idei-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Liszkay Krisztina kapta az idei építészeti díjat

2023. október 03. Városfejlesztési hírek

Negyven éves várostervezői munkáját, benne a XIII. kerület fejlesztéséért végzett huszonöt éves tevékenységét ismerte el önkormányzatunk.  

A kihívásokra mindig nyitott, a megújulást kreatív megoldásokkal segítő urbanista. Nevéhez fűződik az első olyan XIII. kerületi városrendezési és építési szabályzat megalkotása, amely városrészünk teljes területére vonatkozott. Egyebek között így méltatták Liszkay Krisztina várostervező-építészt, aki a XIII. Kerületi Építészeti Díj kitüntetettje lett 2023-ban.

Az elismeréssel járó plakettet október 2-án, hétfőn vette át dr. Tóth József polgármestertől a RaM-ban rendezett ünnepség keretében. Előzőleg Massányi Katalin kerületi főépítész és a díjazott pályatársa, Albrecht Ute építész idézte fel Liszkay Krisztina szakmai munkásságát, amellyel jelentősen járult hozzá a XIII. kerület fejlődéséhez.

Liszkay Krisztina

ÁLLAMI VÁLLALATTÓL A MAGÁNCÉGIG

Liszkay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1982-ben diplomázott. Első munkahelye a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat, a BUVÁTI volt. Többségükben onnan indultak a mára legelismertebb magyar építészek. Liszkay Katalin 15 éven át dolgozott ott. Eleinte beosztott tervező, később szakosztályvezető, majd irodavezető helyettes lett. Irodavezetőként fél éven át, a cég átalakulásáig vezette a BUVÁTI Várostervezési Irodáját. A rendszerváltozás után Budapest általános rendezési tervének felelős tervezőjeként a főváros egészével foglalkozott.

Saját vállalkozását 1998-ban alapította Urban-Lis Stúdió néven. A cég vezető várostervezőjeként ő készítette a Budapesti Városrendezési Építési Keretszabályzat szakmai normaszövegét.  Ugyancsak nevéhez fűződik több kerület átfogó városrendezési és építési szabályzatának megalkotása. 2000-től három éven át a III. kerület főépítésze volt, és kidolgozta Óbuda-Békásmegyer városrendezési és építési szabályzatát, 2004-ben pedig visszatért saját cégéhez.

KERÜLETI MUNKÁK

A XIII. kerületben számos szabályozási terv fűződik Liszkay Krisztina nevéhez. Legjelentősebb itteni munkája az volt, hogy kollégáival 2001-ben elkészítette az első olyan XIII. kerületi városrendezési és építési szabályzatot (KVSZ), amely városrészünk teljes területére vonatkozott.

A helyi KVSZ évente egészült ki kisebb területekre vonatkozó szabályozási tervekkel, melyek 2017-ben egységes szerkezetbe kerültek, elkészült a kerület teljes területére vonatkozó és egységes szabályozási tervlapot tartalmazó kerületi építési szabályzat (KÉSZ). A KÉSZ felülvizsgálatát azóta minden évben cége készítette el, 2021-ben új rendeleti formában. 2020-ban a XIII. kerületi ITS felülvizsgálatát koordinálták, majd 2021-ben a KÉSZ készítésével párhuzamosan elkészítették a XIII. kerületi településképi arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet.

A DÍJRÓL

Önkormányzatunk képviselő-testülete 2011-ben alapította a XIII. Kerületi Építészeti Díjat. Azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő szakmai tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak kerületünk építészeti és településképi arculatának fejlesztéséhez. Az elismerést évente egy ember kaphatja meg, személyéről a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság dönt.

Építészeti díj átadó

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj