XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/09/06/rangos-szakmai-elismerest-kapott-a-thurzo-park/

Témák A-Z

Rangos szakmai elismerést kapott a Thurzó park

2023. szeptember 06. Városfejlesztési hírek

A XIII. kerületi Thurzó park fejlesztése második helyezett lett az Európa Zöld Városa Nemzeti Díjért folyó idei versenyben. Az elismerést a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete ítélte oda. A díjat 2023. szeptember 5-én dr. Puchner Gábor alpolgármester vette át.

Dr. Puchner Gábor alpolgármester áveszi a díjat

A díjat a 13 országban jelen lévő Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association ENA) és a Green Cities Europe programban részt vevő 13 ország faiskoláinak szövetségei alapították. Odaítélésének fő szempontja az volt, hogy az adott városi zöldterület, esetünkben az Újlipótvárosba ékelődő Thruzó park milyen hozzáadott értéket képvisel kerületünk „szövetében”.

A 2023 májusában átadott, csaknem 5 ezer négyzetméteres Thurzó park 80 százalékát növények borítják. 1830 négyzetméteren gyepszőnyeget terítettünk le, 3.000 kisebb cserjét, 109 látványos cserjét (például fügét, gránátalmát, babérmeggyet, rododendront és kivit), 256 örökzöld cserjét, 3.700 évelőt és 4.500 díszfüvet ültettünk. A parkba 77 fát telepítettünk: 19 kisebb törzsátmérőjűt, 23 vastagabb törzsátmérőjűt és 35 4-6 méter magas parkfát. A Thurzó park fái: juhar, gyertyán, berkenye, hársfa, tűlevelű fenyő, s vannak különlegesek is, például tulipánfa, szamócafa, japán naspolya, liliomfa.

A burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő. Öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de megoldottuk az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját. A közparkot egy év alatt 707 millió forintból alakítottuk ki a korábbi murvás parkoló helyén a Thurzó–Visegrádi–Ipoly–Hegedűs Gyula utca által határolt területen.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj