XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/09/04/tobb-mint-szazezren-az-idei-pozsonyi-pikniken/

Témák A-Z

Több mint százezren az idei Pozsonyi Pikniken

2023. szeptember 04. Kulturális hírek

„Pozsonyi Piknik, a hely, ahol a kultúra otthonra lel.”

Megdőlt a tavalyi rekord látogatószám, az idei Pozsonyi Pikniken több mint százezer ember volt kíváncsi a kerületi kulturális kavalkádra. 220 kitelepülő volt, köztük 46 színház és csaknem ugyanennyi más kulturális és civil műhely. Száznál több program zajlott. A kerületi díszpolgárok közül többen is – Balla Zsófia, Kováts Adél, Pásztor Erzsi, Petschnig Mária Zita, Rédei Éva, Grecsó Krisztián, Kéri László, Lukács Sándor, Simonyi András – részt vettek a hagyományos nyárzáró eseményen szeptember 2-án, az ősz első szombatján.

Az újlipótvárosi „falunapot” lokálpatrióták találták ki, először 2009-ben tartották meg a Pozsonyi úton, innen az elnevezés. Idővel átkerültek a sátrak, a standok az Újpesti rakpart levegős területére. A kis „falunapból” idővel Budapest egyik legjelentősebb és legszerethetőbb rendezvényévé vált a Pozsonyi Piknik, ahol a kultúra borítja be az utcákat, és ahol mindenki örül a másiknak. Az önkormányzat kezdettől támogatta a Pikniket, pár évvel ezelőtt pedig a szervezését is átvállalta az alapítók kérésére.

A Pozsonyi Piknik egyben a színházak, a kulturális műhelyek hagyományos közös évadnyitása is. Színészek, más alkotók is árusították színházaik előadásaira, vagy épp hangversenyeikre a jegyeket. A Szent István park mellett rendeztük be a színházak utcáját színpaddal, a Radnóti Miklós utcában a gyerekeknek szerveztünk programokat, az Újpesti rakpart ”kulturális sora” végén, a Jászai Mari tér közelében volt tradicionálisan a nagy színpad, ahol a nap zárásaként közel tízezren tapsolták a GRUND – vígszínházi fiúzenekart.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj