XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/07/17/viragpompaba-borult-a-gyongyosi-setany/

Témák A-Z

Virágpompába borult a Gyöngyösi sétány

2023. július 17. Városfejlesztési hírek

Idén 21. alkalommal nyílt meg az egynyári virágok bemutatója a Gyöngyösi sétányon, amelyet most 16.640 virágzó tő borít. Szerte a kerületben összesen 1100 négyzetméternyi közterületen ültettünk el egynyári virágokat – mondta el a virágkiállítás mai, július 17-i megnyitóján dr. Tóth József polgármester. Felidézte azt is, hogy önkormányzatunk összesen már több mint 1,3 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodik a XIII. kerületben.

Dr. Tóth József polgármester az egynyári virágbemutatónHagyományosan a Gyöngyösi sétányt díszítik a legnagyobb területű egynyári virágágyások a XIII. kerületben. Oda idén 16.640 tő egynyári virág került 784 négyzetméternyi területre. Majdnem minden ágyásban ott van az Impatiens SunPatiens, közismert nevén a pistike. Ebből 2.700 tövet ültetek el. Az ágyásokban nagy mennyiségben található Ipopomea batata, magyar nevén az édesburgonya és a Coleus Hybrida névre hallgató díszcsalán.

SZÍNHARMÓNIA VIRÁGOKBÓL

A mostani virágkiállítás egyik különlegessége, hogy egy kivételével minden ágyásban megjelenik a rózsaszín és a lila árnyalat.  Az az egy kivétel egynyári vadvirágos ágyás, amely nem csak szép, hanem rovaroknak, méheknek biztosít életteret. Az ágyásokat őszig fenntartjuk rendszeres öntözéssel, tápoldatozással, gyomtalanítással, kapálással. A kiültetés tervezésénél szempont volt a színek harmóniája mellett az ökológiai igények figyelembe vétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel. Vannak megszokott, jó tűrőképességű, városban alkalmazott fajták a pistikén túl is: ilyen például az egynyári begónia, a zsálya, a verbéna és a cseppecskevirág.

A kerületben jelentősebb, egynyári színes virágkavalkádot láthatunk még a Gyöngyösi sétányon kívül a József Attila téren, a Béke téren és a Fiastyúk utcában a szökőkútnál. Ott is megjelenik például a begónia, a büdöske, a kúpvirág, a díszdohány, a verbéna, a nebáncsvirág.

MEGÚJULÓ ZÖLDTERÜLETEK ÉS PARKOK

A virágbemutatót megnyitva dr. Tóth József polgármester elmondta: idén már 7 kerületi helyszínen alakítottuk át a zöld környezetet úgy, hogy nem csak első ránézésre lett szép az adott utca vagy park és körülötte lévő lakózóna. Összesen 19.420 négyzetméternyi felület újult meg. Az év hátralévő részében tovább 7 helyszínen és összesen 12.100 négyzetméteren végzünk majd a szokásosnál nagyobb környezetfejlesztő munkát.

A XIII. kerületi önkormányzat már több mint 1,3 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodik – tette hozzá a polgármester. Az elmúlt években tapasztalható rendkívül aszályos időszakok miatt megnövekedtek az öntözési igények, így a parkok megfelelő színvonalát nem könnyű feladat megőrizni. Több helyen már szárazságtűrő növényeket telepít az önkormányzat, ezek azonban lassan nőnek, később érik el a talaj borítottságát és a megfelelő díszítőértéket.

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

Dr. Tóth József arról is beszélt, hogy sorra újulnak meg a kerületi parkok és játszóterek. Példaként említette a május 23-én átadott Thurzó parkot, amely autóparkolóból lett vonzó 5.000 négyzetméteres zöldfelület Újlipótvárosban.  Ugyancsak szóba hozta a Gyöngyösi sétányt, ezt azért, mert ott a mostani virágbemutatótól egy percnyi sétára és egy hete nyílt meg ott a kerület első ökojátszótere, amelybe 219 cserje, 982 talajtakaró, 453 évelő, 193 díszfű, 21 hagymás növény és 164 négyzetméternyi gyepszőnyeg került, de magokat termő és biodiverz, színpompás növényeket is ültettünk.

ŐSSZEL A KÉTNYÁRIAK JÖNNEK

Virágbemutató a Gyöngyösi sétányonAz egynyári virágkiállítás megnyitója alkalmából a Parkfenntartó Kft. szakértője, Bubláné Latinovics Eszter kertbarátoknak tartott vezetést a Gyöngyösi sétány virágzó ágyásainál. Maga a megnyitó egyben fórum is volt, amelyre eljöttek a kertészszakma képviselői és azok, akik két zöldpályázatunk aktív résztvevői voltak. Sokan érkeztek ugyanis a lakossági zöldterület-védnökségi és udvarzöldítési pályázatainkban érintettek közül.

Ősszel egyébként kétnyári dísznövényeket telepítünk a Gyöngyösi sétány ágyásaiba, százszorszépet, nefelejcset, árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt. A hagymákat aztán az egynyári növények kiültetése előtt kiszedjük a földből, és szétosztjuk a kerületi lakosság körében, ahogyan az idén is megtörtént.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj