XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/07/12/otvenezres-latogatottsag-a-nivodijas-vizafogo-parkban/

Témák A-Z

Ötvenezres látogatottság a nívódíjas Vizafogó parkban

2023. július 12. Városfejlesztési hírek

Mostantól tábla jelzi, hogy Budapest Építészeti Nívódíjával ismerték el az egyhektáros Vizafogó parkot, amely mindössze 8 hónap alatt készült el a régi panelházak és az új irodaépületek ölelésében. Ez az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerés, és a díj 25 éves történetében most először fordult elő, hogy egy közpark kapja meg a kitüntető címet.

Nincs hozzáfogható minőségű közpark Magyarország egyetlen lakótelepén sem, ezért kapta meg a Budapest Építészeti Nívódíjat a Vizafogó park. A szakmai elismerést jelző táblát most, 2023. július 12-én tették ki a parkban. Magát a nívódíjat a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara közös bírálóbizottsága ítélte oda 2022 telén.

BÁTOR DÖNTÉS: IRODAHÁZ HELYETT PARK

A Budapest Építészeti Nívódíj negyedszázados történetében most először fordult elő, hogy egy közpark kapjon elismerést, ami rendkívüli dolog, hiszen jóval nagyobb beruházások, hatalmas irodaházak is versenyben voltak a kitüntető címért. Ezt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes idézte fel a táblaavatón. Hozzá kapcsolódva Erő Zoltán budapesti főépítész azt mondta, hogy a park minőségi módon válaszol a XXI. század kihívásaira, köztük a globális felmelegedésre és a klímaváltozásra, kiválóan hozza összhangba az épített és a természeti környezetet, egyben használ sok új technológiai megoldást, köztük a mesterséges intelligenciát.

A parkot tervező duó, az Archikon Építész Iroda és a környezettervező Objekt Tájépítész Iroda képviseletében Pécsi Máté elmondta: bár a megbízó XIII. Kerületi Önkormányzat dönthetett volna úgy, hogy az egyhektáros telket eladja egy 6500 négyzetméteres alapterületű irodaház építésére, de mégsem ezt tette, hanem közparkot hozott létre úgy, hogy abban egy mindössze 50 négyzetméteres épület áll. Ez nyugat-európai nagyvárosokban most kezd szokásba jönni, de Budapesten még egyedülálló. És nemcsak egyedülálló, hanem bátor kiállás is amellett, hogy minél több módon humanizáljuk a nagyvárosokat – tette hozzá a tájépítész.

ÖKOPARK LIGETES ERDŐVEL

Dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester szavaiból kiderült, hogy a telek múltja izgalmas volt. Egykor iparvágányok álltak rajta, majd pályaudvar is épült, később már csak gőzmozdonyokat tároltak rajta, végül építési terület lett. Beépíthették volna, mert például a rendszerváltás után felmerült, hogy legyen ott a Fővárosi Levéltár új épülete, ám végül besorolásának átminősítésével közparkként sikerült revitalizálni a területet. A polgármester azt is felidézte, hogy az önkormányzat komolyan vette a társadalmi párbeszédet, és a vizafogóiak véleményét több formában, írásban, valamint személyes és online konzultáció-sorozattal is kikérték a telek sorsáról.

A csaknem 10 ezer négyzetméteres Vizafogó park a lakótelep tőszomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között épült meg. Az egyedi tervezésű ökoparkban mesterséges tavat és ligetes kis erdőt alakítottunk ki 59 fával, 4 örökzölddel. A területen 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt és több mint 110 örökzöld dísznövényt ültettünk el. Locsolásukat talajvízkútról automata öntözőrendszerrel oldjuk meg.

 

DÍSZTÓ ÉS DIGITÁLIS MEGOLDÁSOK

A park központi látvány- és élményeleme a 938 négyzetméteres, mesterségesen kialakított, szigetelt medrű dísztó, benne egy szoborral, hozzá kapcsolódva pedig egy kis vendéglátó épülettel. A hűsítő hatású tó körüli központi pihenőtér lépcsős partkialakítással, napozószékekkel szolgálja a pihenést. A kiépített híddal szemben természetes hatású, gyephézagos tipegőkön átjárható biodiverz évelők és botanikai érdekességek színesítik a parkot.

A park közvilágítását 35 oszlop és klasszikus karakterű lámpatest kihelyezésével oldottuk meg. Az oszlopok állítható kamerával, wifivel és hangszóróval lettek felszerelve. A park biztonságát a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. A park kiemelt zöld beruházás volt, 8 hónap alatt készült el, 2022. március 8-án vehették birtokba a Vizafogó lakói. Látogatóinak száma már meghaladta az ötvenezret.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj