XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/07/11/atadtuk-a-gyongyosi-setany-okojatszoteret/

Témák A-Z

Átadtuk a Gyöngyösi sétány ökojátszóterét

2023. július 11. Városfejlesztési hírek

Ma ünnepélyesen átadtuk a Gyöngyösi sétányon a kerület első ökologikus játszóterét. Hogy mitől öko a játszótér? A természetes anyagoktól (fa, kő, homok, faapríték, vízáteresztő burkolatok), a természetes táji elemek megjelentetésétől (az út mint egy folyó kanyarog a zöld dombok között), a gyerekek megtapasztalhatják a növény- és állatvilág összefüggéseit (biodiverz és magokat termő növények, rovar- és madárvilág), vagy azt, hogy miként működnek a természeti energiák (szélkerék, vízkerék, napelem). Mindemellett komposztálhatnak is. Dr. Tóth József polgármester beszédében elmondta, hogy a beruházásra 310 millió forintot fordított az önkormányzat: „Jelenleg 60 játszóteret vehetnek igénybe a gyerekek a kerületben, az elmúlt tíz évben 12 újat alakítottunk ki, összterületük 11 ezer négyzetméterrel nőtt. Ebben az időszakban összesen 2, 27 milliárd forintot fordítottunk játszóterek felújítására, létrehozására.”

„Az ökologikus játszótér létrehozásának célja – a fenntarthatóság alapelveire építve – a környezeti nevelés módszertanának erősítése. A kialakítás környezettudatos életmódot tükröz, de figyelembe veszi a fenntartás és játszótér használhatóságának szempontjait is. A játszótér fontos elemei az oktató, nevelő játékok. A gyerekek megismerhetik a megújuló energiaforrások használatát is víz- és szélkerék, valamint a napelem révén”, említette beszédében dr. Tóth József.

A korábbi játszóelemek közül a népszerű tűzoltóautót megtartottuk, a többi játszóeszközt a zöld környezetben lecseréltük természetes anyagokból, főként fából készült játékokra. A gyermekek számára búvóhelyet biztosító kisház, a rugós játékokat helyettesítő, fából faragott malac, többfunkciós homokozó mászóka és homokozó játék, mászóvár, kétüléses hinta, egyensúlyozó gerenda és rönkök, forgójáték, mókuskerék, markoló, zsilip, élő fűzépítmény is színesítik a játszóteret.

Az ivókúton kívül nyomós kutat is elhelyeztünk a területen, valamint rovarhotelek, madárodúk, madáretetők és itatók, mezítlábas ösvény, mászószikla és fa lépcsős tér teszik kellemes élménnyé a játszótér használatát.

A különféle növényekről információs és oktatótáblák is bővítik a gyerekek ismereteit.

Az öko játszótérre 219 cserje, 164 négyzetméter gyepszőnyeg, 982 talajtakaró, 453 évelők, 193 díszfű, 21 hagymás növény került, de magokat termő és biodiverz, színpompás növényeket is ültettünk.

A kommunális hulladékgyűjtők mellé szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeztünk.

Játszótér fejlesztések 2014-2023 között

2014 előtt összesen 48 játszótér volt a kerületben 406 játszóeszközzel, 47.118 négyzetméternyi területen. Az elmúlt tíz évben 60-ra emelkedett a játszóterek, 497-re a játszóeszközök száma. Az összterületük 58.202 négyzetméterre nőtt. A játszóterek korszerűsítésére vagy újak kialakítására ebben az időszakban 2,27 millió forintot költött az önkormányzat.

Emellett jelenleg 18 labdapálya is igénybe vehető a kerületben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj