XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/07/05/elindul-a-keruleti-intezmenyi-energetikai-korszerusitesi-program/

Témák A-Z

Elindul a kerületi intézményi energetikai korszerűsítési program

2023. július 05. Városfejlesztési hírek

2023. június 22-én a Képviselő-testület egyhangú szavazással elfogadta a kerületi intézmények energetikai felújításának beruházási célokmányát csaknem 961 millió forint összegben. A három ütemben tervezett energetikai korszerűsítés közszolgáltatást nyújtó telephelyeket érint, például tagóvodákat, bölcsődéket, művelődési központokat, idősek klubjait, sporttelepeket, a Lehel téri piacot, a Polgármesteri Hivatalt. Az önkormányzat már az energiaárrobbanást megelőző években is kiemelten kezelte intézményei energetikai fejlesztését. Az energiaárak 2022-es drasztikus emelkedése, valamint az, hogy az önkormányzatok kikerültek a kedvezményes egyetemes energiaszolgáltatás köréből, valamennyi önkormányzatot kihívás elé állította. A XIII. kerület épp az elmúlt évek tapasztalataira és a korábbi beruházásaira, fejlesztéseire építve tudott gyorsan reagálni az energiaválság hatásaira: előremutató programot dolgoztunk ki a továbblépésre.

Már a korábbi intézményi felújítások során is figyelmet fordítottunk energetikai korszerűsítésekre, az épületek külső hőszigetelésére, a régi nyílászárók cseréjére, a tetők szigetelésére, a fűtési rendszerek modernizálására, hogy költséghatékonyabban tudjanak működni intézményeink, telephelyeink.

A hosszútávú energetikai korszerűsítések lehetőségét vizsgálva áttekintettük a kerület teljes intézményrendszerét, az ingatlanok mostani energetikai jellemzőit. Ennek alapján intézményi energetikai felújítási programot állítottunk össze, amelyet a Képviselő-testület a 2022. decemberi ülésén elfogadott három fő műszaki szempont figyelembevételével: LED-világítások kialakítása; hőszivattyús fűtési rendszerek kialakítása kiegészítő fűtésként a meglévő fűtési rendszerek mellé, optimálisan alacsony hőmérsékletű előremenő vízzel; napelemek telepítése.

Az önkormányzat energetikai korszerűsítési programja beruházásainak előkészítését három ütemre tagolva kezdtük meg – előbb a felújítás koncepciójának kidolgozása, majd annak elfogadása után a kiviteli tervek következnek.

I. ütem

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (József Attila tér 4.), Reménysugár Idősek Klubja (Kassák Lajos utca 38.), Angyalföldi Sportközpont (Rozsnyay utca 4.), Gondozóház        (Jakab József utca 2-4.), Klub Kávézó Idősek Klubja (Tátra utca 5/b), Angyalkert Tagóvoda (Angyalföldi út 1-3.), Nosztalgiaház Idősek Klubja (Zsinór utca 14.) Polgármesteri Hivatal (Béke tér 1.), Nyitnikék Tagóvoda (Madarász Viktor utca 3.)

Az I. ütem első 7 intézményének koncepció- és kiviteli tervei elkészültek, ezeken a helyeken az energetikai korszerűsítés 2023 nyarán valósulhat meg, csakúgy, mint a Polgármesteri Hivatal I. üteméhez tartozó kivitelezés.

A Nyitnikék Tagóvoda energiakorszerűsítési munkáit az épület felújításakor végezzük el.

Az Angyalkert Tagóvoda teljes felújításának – benne az energetikai korszerűsítéssel –előrehozatalára javaslatot tettünk.

A Klub Kávézó Idősek Klubjában az eredeti lámpatesteket már LED-esekre cseréltük.

II. ütem

Lehel Csarnok (Váci út 9-15.), Pöttyös Tagóvoda (Jász utca 147.), Napsugár Tagóvoda (Thurzó utca 6/b), Újpalotai úti Sporttelep (Újpalotai út 13.), Corner Hotel Angyalföld (Rozsnyay utca 4.).

 

III. ütem

Zöld Ág Tagóvoda / Boribon Bölcsőde (Kárpát utca 25.), Futár Tagóvoda (Futár utca 23.), Igazgyöngy Bölcsőde (Gyöngyösi sétány 3.), RaM (Kárpát utca 23.). A II. és III. ütem tervezése jelenleg folyamatban van. A II. ütemben szereplő intézményekben a kivitelezési munkákat 2023-ban tervezzük megvalósítani. A III. ütem munkálatai – a működési tapasztalatok és az energiapiaci változások, beszerzési lehetőségek ismeretében – 2024-ben várhatóak.

A II. és III. ütem tervezése jelenleg folyamatban van. A II. ütemben szereplő intézményekben a kivitelezési munkákat 2023-ban tervezzük megvalósítani. A III. ütem munkálatai – a működési tapasztalatok és az energiapiaci változások, beszerzési lehetőségek ismeretében – 2024-ben várhatóak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj