XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/06/21/atadtuk-a-csanady-utcai-zoldsetanyt/

Témák A-Z

Átadtuk a Csanády utcai zöldsétányt

2023. június 21. Városfejlesztési hírek

Átadtuk a megújított Csanády utcát, ahol zöldsétányt alakítottunk ki a Hollán Ernő utca és a Kresz Géza utca között. A XIII. Kerületi Önkormányzat 624 négyzetméterre bővítette itt a zöld területet, 16 fával több van, mint eddig, 8 egyedi futtató árnyékoló és 29 növényfuttató planténer is elhelyezésre került ezen a szakaszon. Ahol a közműhálózat miatt nem lehetett fát telepíteni, ott látványos növényárnyékolókat telepítettünk. Az úttest új aszfaltburkolatot, a gyalogosjárdák és a parkolóterületek – különféle színű kövekből – térkő burkolatot kaptak. Pihenőpadok, más ülőalkalmatosságok is kerültek a sétányra. Kiemelt szempont volt az akadálymentes közlekedés lehetőségének megteremtése is. A fejlesztés városszerkezeti jelentőségű zöldhálózati tengelyt érint, így a főváros gyalogosbarát koncepciójával is összhangban van. A Klímabarát Díjas XIII. Kerületi Önkormányzat a Csanády sétány zöld beruházására 490 millió forintot fordított kizárólag saját forrásból.

Dr. Tóth József a Csaády zöldsétány átadásánA Csanády utcai zöldsétány átadóünnepségén dr. Tóth József polgármester így fogalmazott beszédében: „Szeretjük, ha a kerületben az életminőség – mind a lakófunkció, mind a munkahelyi és a rekreációs funkció kapcsán – magas színvonalú és folyamatosan javul. Ehhez az önkormányzat közterületi fejlesztései jelentősen hozzájárulnak. Alapelvünk, hogy az épített és a természeti környezet harmóniája megvalósuljon, valamint a megújulás és az értékőrzés együtt legyen jelen a zöld beruházásainkban, ami különösen fontos itt, Újlipótvárosban. Mi azon önkormányzatok közé tartozunk, amelyek tudnak fejleszteni még ezekben a „vérzivataros időkben” is. Pedig 2020-tól folyamatosan válságkezeléssel is foglalkozunk. Először a COVID19-járvány, aztán az infláció, majd a háború, az energiaáremelés, napjainkban pedig a recesszió és a stagfláció befolyásolja a munkánkat.”

Önkormányzatunk évente 1,5-2 milliárd forintot költ részben zöldfejlesztésre, részben ennek az üzemeltetésére. „A fejlesztéshez képest a fenntartás, az üzemeltetés és a működtetés lényegesen nehezebb”, tette hozzá a polgármester.

Csanády utcai zöldsétányHa csak Újlipótváros zöldítését nézzük: az elmúlt 10 év során mintegy 11.500 négyzetméterrel bővült Újlipótváros zöldterülete – beleértve például a nemrég átadott, majdnem 5 ezer négyzetméteres Thurzó parkot, vagy a Kádár utca, a Katona József utca, a Gergely Győző utca, a Csanády utca humanizálását. Ebben a városrészben 2382 közterületi fa van, ebből az elmúlt 10 évben 221 fát ültettek. Ez 10%-os növekedés. Ezen időszak alatt több mint 2 milliárd forintot fordított az önkormányzat zöldterületi fejlesztésekre csak Újlipótvárosban.

„Az életminőséget az is javítja, hogy a önkormányzatunk bevezette a smart parkolást Újlipótváros egyik forgalmas részén. Jelenleg 850 szenzor segíti a gyorsabb parkolást, és a felmérések szerint a smart parkolás 9 és fél perc időmegtakarítást jelent, s 22,5 tonnával kevesebb így a károsanyag-kibocsátás”, mondta dr. Tóth József, aki beszélt arról is, hogy az AngyalZöld 3.0 önkormányzati program keretében számos „zöld civil pályázat” is rendelkezésre áll, hogy a lakók is részt vehessenek a kerület környezeti fejlesztésében.

624 négyzetméterre bővült a Csanády utcában a zöldterület, 16 fával több van, mint eddig, 8 egyedi futtató árnyékoló és 29 növényfuttató planténer is elhelyezésre került ezen a szakaszon. 29 új kerékpártámaszt, 30 közterületi hulladékgyűjtő edényt, 5 ebürülékgyűjtő edényt, 141 parkolásgátló pollert, a tömegközlekedési utasvárókban 8 deréktámasz, valamint 25 egyedi, magas kopásállóságú, időjárásálló, hosszú élettartamú kültéri padot is telepítettünk. Az akadálymentes közlekedés lehetőségének megteremtése hangsúlyos volt. A sétány létrehozásával megváltozott a parkolási rend. A korábbi 146 parkolóhely helyett 135 szabályosan kialakított parkolóhely létesült, ebből a teljes szakaszon 9 hely mozgáskorlátozottak számára lett kialakítva.

Csanády utcai zöldsétány„A Csanády utcai zöldsétány létrehozásával is az volt az önkormányzat célja, hogy Újlipótvárosban növeljük a zöldfelületek arányát, ezáltal az itt élőknek a klímavédelemre is figyelemmel lévő környezetet biztosítsunk. Szélesebb gyalogostereket és több zöldfelületet hoztunk létre, racionalizáltuk a gyalogos és autós közlekedést, ezáltal pihenőtereket, valamint alacsony fenntartásigényű ökologikus zöldfelületeket alakítottunk ki. Ehhez nem nyertünk pályázati pénzt, sajnos nem kaptunk európai uniós forrást, sem állami támogatást. A közel fél milliárdos beruházáshoz száz százalékban a kerületi önkormányzat biztosította a forrásokat”, említette a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet: a kerület tisztaságának, környezetének és értékeinek, fejlesztéseinek megóvása a lakóknak is feladatuk, ugyanis az közös ügy.

Folytatódik az újlipótvárosi zöld program: hamarosan megkezdődik a Dráva park felújítása, befejeződik a Katona József utca humanizálása, s megkezdődik a Tátra utca zöldítése a Csanády utca és a Victor Hugo utca között, folyamatban van a Wein János park megújítása, várhatóan nyáron elkészül a Marquez park is.

A XIII. Kerületi Önkormányzat húsz évvel ezelőtt 830 ezer négyzetméter zöldfelületet kezelt, ma már azonban 1,3 millió négyzetméternyivel törődik, ennyivel több a zöld a kerületben. Mindemellett 59 játszótérről, 51 parkról, 500 szabadtéri játszóeszközről, csaknem 31 ezer faegyedről, 24 szintén saját fenntartású fitnesztéren közel 200 fitneszeszközről gondoskodik folyamatosan az önkormányzat, hogy színvonalas ellátást biztosítson az itt élőknek a szabadidő minőségi eltöltéséhez. Kiemelt zöld beruházás volt például a csaknem 1 hektáros Vizafogó ökopark és a Thurzó park.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj