XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/06/15/ket-ujabb-telepulesfejlesztesi-dijat-kapott-keruletunk/

Témák A-Z

Két újabb településfejlesztési díjat kapott kerületünk

2023. június 15. Városfejlesztési hírek

A Vizafogó park kialakításáért és a digitális akadálymentességi térkép megalkotásért egy-egy különdíjat kapott a XIII. kerületi önkormányzat a Településfejlesztési Szövetség országos pályázatán. Mindkét helyi fejlesztés népszerű használóik körében, most pedig a szakma is díjazta őket.

Innovatívak és inspirálók – ilyen megvalósult fejlesztéseket ismert el idén immár harmadjára a Településfejlesztési Szövetség. Az önkormányzati szakembereket, városfejlesztési cégeket és szakmai szervezetek tömörítő szervezet a XIII. kerületi önkormányzat két projektjét is különdíjjal jutalmazta 2023. június 13-án, kedden Budapesten. Olyan beruházásokkal lehetett nevezni, amelyek 2022-ben valósultak meg.

VIZAFOGÓ PARK – ZÖLD SZÍV KÜLÖNDÍJ

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között 2022- március 8-án adtuk át a csaknem 1 hektáros Vizafogó parkot. Önkormányzatunk kiemelt zöld beruházása mintaértékű ökopark és okos élménytér is –rekreációs funkciókkal, smart city (okos város) szolgáltatásokkal. Az egyedi tervezésű parkban mesterséges tavat és ligetes kis erdőt telepítettünk 59 fával, 4 örökzölddel. A területen 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt és több mint 110 örökzöld dísznövényt is elültettünk. Locsolásukat talajvízkútról automata öntözőrendszerrel oldjuk meg. A park biztonságát a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. A park kialakítása közel 700 millió forintba került.

A díj átadásakor elhangzott, hogy „példaértékű beruházás valósult meg rekord gyorsasággal, kevesebb, mint egy év alatt, mely egy fenntartható és ökotudatos zöldterülettel gyarapította a főváros települési szövetét. A projekt külön értéke, hogy az önkormányzat egy korábban beépítésre szánt területet mentett meg a zöldfelület számára. A projektben integrált tervezési szemlélet mentén nem csak a vízmegtartás, de a kellemesebb városklimatikai kialakításra és a különböző társadalmi csoportok térhasználati igényeire is figyelemmel voltak”. A díjat Csiga Gergely, önkormányzatunk alpolgármestere vette át.

KERÜLETI AKADÁLYMENTESSÉGI DIGITÁLIS TÉRKÉP – AZ AKADÁLYMENTESSÉG SZOLGÁLATÁBAN KÜLÖNDÍJ

Önkormányzatunk – összefogva a Rout4you nevű magyar startup vállalkozással – olyan applikációt készített, amely lehetővé teszi a háztól-házig terjedő akadálymentes út megtervezését a kerekesszékeseknek és a babakocsival közlekedőknek. Az alkalmazás tartalmazza az akadálymentes járdák, gyalogátkelőhelyek adatait, ezen túl például üzletek, éttermek, mellékhelyiségek megközelíthetőségéről is információt nyújt. A projekt a vállalkozásokat is arra ösztönözte, hogy akadálymentessé tegyék éttermeiket, üzleteiket, így folyamatosan bővült a térképre kerülő minősített helyek száma. Az applikáció átfogó felmérések alapjáén valósult meg, amelyek eredményeit beépítjük a későbbi kerületi fejlesztési elképzelések kidolgozásba is.

A díj átadásakor elhangzott, hogy „a XIII. kerületi önkormányzat innovatív módon integrálta a technológiai fejlődés eredményeit a társadalmi befogadás és az esélyegyenlőség elveivel”.  A Digitalizáció az akadálymentesség szolgálatában különdíjat ugyancsak Csiga Gergely alpolgármester vette át.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj