XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/08/30/atadtuk-a-csango-lakotelep-felujitott-parkjat-jatszoteret-kutyafuttatojat/

Témák A-Z

Átadtuk a Csángó lakótelep felújított parkját, játszóterét, kutyafuttatóját

2022. augusztus 30. Városfejlesztési hírek

Befejeződött a Csángó lakótelep – a Hun utca–Tüzér utca–Csángó utca–Lehel utca által határolt rész – több mint 10 ezer négyzetméternyi területének komplex közterületi és zöldfejlesztése, parkosítása. Az átfogó beruházás 2021 novemberében kezdődött, két ütemben valósult meg, összesen 232,45 millió forintot fordított rá az önkormányzat. A Csángó lakótelep revitalizációjával minden korosztály számára jól használható, biztonságos, a lakossági igényekhez igazodó közösségi tereket, parkokat hoztunk létre a zöldfelület újjáalakításával, smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal. A játszóteret korszerűsítettük, felújítottuk a kutyafuttatókat is. A területre 28 új fát, 3739 cserjét, 3818 évelőt ültettünk. Ma délelőtt tartottuk a park és a környezetének átadóünnepségét, amelyen Dr. Tóth József polgármester a kerületi lakótelepek átfogó rehabilitációs programjáról is beszélt.

„A kerületi lakótelepeket a komplex és tudatos rekonstrukció, zöldfejlesztés révén tudjuk humanizálni. Ezzel nemcsak az épített környezet, hanem ehhez kapcsolódóan a természeti környezet is jelentősen változik, minőségileg fejlődik, s felértékelődik. Mindez lokálisan felértékeli a környezetet, a lakások értékét is, és felértékeli az egész XIII. kerületet”, fogalmazott a mai átadóünnepségen Dr. Tóth József polgármester. Kitért arra is: 2004-ben a kerület 840 ezer négyzetméter zöldterület kezeléséről gondoskodott, mára 1,3 millió négyzetméterre növekedett ez a terület, ami 47 hektár. Több mint 50 százalékos bővülés ez. 15 évvel ezelőtt 20 ezer körül volt a faegyedek száma a kerületben, napjainkban már 31 ezer.

„Számunkra fontos, milyen a közterületek állapota, milyen a természeti és épített környezet kapcsolata a kerületben. A Csángó lakótelep zöldfejlesztésével egyszerre törekedtünk az értékőrzésre és az ökologikus szempontú megújulásra is”, mondta a polgármester.

A Csángó lakótelep zöldrekonstrukciójának múlt év végi, első ütemében megújultak a Lehel utca 22–24. közötti, a Csángó utca 30–36. és a Lehel utca 22. közötti területek, valamint a kutyafuttatók. Ligetesebb lett a hely, a rekreációs funkciót utcabútorok is erősítik, az intenzív zöldfelületek fenntartására automata öntözőrendszert telepítettünk ide is, a közvilágítást szintén fejlesztettük, párafúvókákat is elhelyeztünk. Árnyas pihenőteret hoztunk létre 5 asztallal és 10 paddal. A területen máshova is tettünk padokat és 10 kerékpártárolót, illetve 7 hulladék-gyűjtőedényt is. Összesen 2577 cserjét, 2093 tő évelő növényt és 12 új fát ültettünk ide. A kutyafuttatókban „dog agility” eszközök lelkesítik majd a kutyákat. A gazdik kényelmét 10 pad és 11 konstruktív ülőke szolgálja. Az egyik futtatóba 2, a másikba 4 ebürülék-gyűjtőedényt és két ivókutat is felállítottunk, valamint ide is került 10 új fa.

A fejlesztés idei, második ütemében megvalósult a játszótér és közvetlen parkkörnyezete rekonstrukciója. A parkba 1172 tő cserjét, 1725 tő évelőt és 6 lombos fát telepítettünk, a meglévő járdafelületek burkolatát teljesen lecseréltük. A játszóteret is megújítottuk, 350 m2 új gumiburkolatot kapott. A játékok új tematikáját „vízhangulatba” foglaltuk. A meglévő két hintát, kis hajót és krokodilos játékot felújítottuk, és áthelyeztük, valamint új, többfunkciós mászótornyot építettünk, ennek közelébe került a gumiburkolatba süllyesztett trambulin, egy fészekhinta és két rugós játék is. A játszótéren 6 pihenőpad, 1 ivókút és 1 napelemmel működő okospad, a parkban pedig különféle ülőalkalmatosságok (ülőkocka, hagyományos és okospad, térelem) kaptak helyet, emellett 15 kerékpártároló, 12 hulladékgyűjtő-edény és 2 ivókút.

Csángó lakótelep

Szakemberek balesetveszély miatt 12 fa kivágását javasolták a területen, helyükre azonban 28 újat ültettünk, így összességében 16 faegyeddel bővült a környék faállománya. Az ágyásokba összesen csaknem nyolcezer növényt ültettünk. A fűvetés a rendkívüli aszály, a hősokk miatt szeptemberben várható.

Idén az önkormányzat csaknem 5 milliárd forint felhasználásáról döntött a kerületi közterületek felújítása kapcsán, ebbe tartozik a lakótelepi környezetek rehabilitációja is. 2019 és 22 között a létesítmények működtetésére 750–850 millió forintot költöttünk.

Kerületi lakótelepi fejlesztések az elmúlt 10 évben

Az önkormányzat az AngyalZÖLD 3.0 stratégia és a Lendületben 2.0 ciklusprogram alapján végzi a közterületek szabadidős, rekreációs, valamennyi generációt kiszolgáló funkcióinak megteremtését és megőrzését, a zöldfelületek nagyságának bővítését, és a lakótelepi területek komplex felújítását, humanizálását.

Az Árpád hídfő lakótelep közterületi felújítása 2013-ban kezdődött, és a különböző ütemben haladó fejlesztésére 2020-ig 676,45 millió forintot fordítottunk.

A Vizafogó lakótelep zöldfejlesztése 2014-ben indult, akkor komplexen megújult a zöldterülete, majd 2016-ban a szabadtérépítészeti fejlesztéssel folytatódott és megkezdődött a Népfürdő u. 15-21. belső udvarok fejlesztése. 2021-ben pedig átadtuk a csaknem 1 hektáros Vizafogó ökoparkot, amely gyorsan kedvelt pihenőhelye lett a kerületieknek.

2020-ban lakossági vélemények és igények alapján hozzáfogtunk a Vizafogó lakótelep „udvaros házak” zöldterületi felújításának előkészítéséhez; a közparki fejlesztést idén elkezdtük, jelenleg is folyamatban van, 305 millió forintból finanszírozzuk.

Nagyobb játszótéri fejlesztések az elmúlt 3 évben

Ebben az önkormányzati ciklusban, 2019 és 2022 között 10 nagyobb játszótérberuházást (köztük: Agyag utcai, Hajós, Jakab József, Béke téri, Kámfor utcai, Kassák Lajos parki, Wein János parki, Debreceni parki játszótér) valósítottunk meg összesen 853 millió forintból. A Vizafogó „udvaros házak” projektben is kialakítunk a 4 udvaron 4 kis játszóteret. Még idén elindul a Szováta parki, azaz az Országbíró nagyjátszótér teljes modernizálása és a Gyöngyösi sétány ökologikus játszóterének kialakítása. Mindkét beruházás: 305 millió forint.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj