XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/07/22/jubileumi-egynyari-viragbemutato-a-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

Jubileumi egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

2022. július 22. Városfejlesztési hírek

A Gyöngyösi sétányon 20. alkalommal rendeztük meg ma az egynyári virágok bemutatóját. Idén a kerületi közterületekre – élénk színfoltokat képezve – több mint 28 ezer egynyári virág került, széles fajtaválasztékból. Ebből több mint 21 ezer tő egynyári virág borítja a Gyöngyösi sétány több mint ezer négyzetméternyi területét a különböző alakzatokban kiültetett, változatos színű ágyásokban: az ültetést szakemberek tervezték, végezték, ők is ellenőrzik a növények állapotát. A virágbemutató a kerületi lakóknak egyben szakmai fórum is volt, amelyre eljöttek a kertészszakma képviselői, és azok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek.

Dr. Puchner Gábor alpolgármester nyitotta meg a kerületi virágszemlét. Arról is beszélt, hogy ezek a változatos közterületi virágkertek esztétikai élményt is nyújtanak. Szépek, és a színek harmóniája megnyugtató hatású. A táj- és kertépítész szakma is jegyzi ezt a kerületi zöldítést.

Összesen több mint 1,2 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodik az önkormányzat. Az elmúlt évek aszályos időszakai miatt ugyanakkor egyre többet kell öntözni a parkokban; nem könnyű feladat a zöld felületek színvonalát megőrizni. Bár több helyen telepítünk szárazságtűrő növényeket, ezek csak lassan borítják be a talajt és díszítik a környezetet. A parkfenntartás során tavasszal néhány egynyári ágyást évelő ágyásra (biodiverz évelő vagy rózsa) cseréltünk 404 négyzetméteren. A biodiverz növények jó várostűrők, kisebb az öntözési igényük és költséghatékonyabbak. Az évelő növények ráadásul egész évben díszei az ágyásoknak.

A kerületben összesen 1370 négyzetméter felületen található egynyári virágágyás. Jelentősebb, színes kavalkáddal találkozhatunk az alábbi helyszíneken: Gyöngyösi sétány (1054 m2), Béke tér (250 m2), Fiastyúk utca a szökőkútnál (70 m2). Ezekbe a virágágyásokba összesen 28319 virág került, széles fajtaválasztékból: begóniák, dáliák, díszfüvek, batáták, kakastaréj, díszdohány, kúpvirágok, zsálya, pistike és még számos különleges egynyári növény.

A Gyöngyösi sétányt összesen 21363 tő egynyári virág borítja. Itt 3 ágyást vadvirágos magvetéssel alakítottak ki. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások ugyancsak kisebb költségigénnyel tarthatók fenn, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodik róluk a kerület.

A Gyöngyösi sétány és környéke a lakótelepi környezet humanizálásának mintája. Az önkormányzat itt kezdte el azt az átfogó zöldfejlesztési programot, amely később érintette az Árpád hídi, a Fiastyúk utcai, a Kárpát utcai és a Gidófalvy lakótelepet is, megvalósult 1 hektáron a Vizafogó park, ebben az évben pedig megújult a Csángó lakótelep.

 

Mi lesz ősszel?

Akkor sem maradnak virág nélkül a kerületi ágyások. Mint eddig is, idén is kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset, árvácskát, számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj