XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2022/05/04/megujult-napraforgo-bolcsode/

Témák A-Z

Megújult Napraforgó Bölcsőde

2022. május 04. Városfejlesztési hírek

„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén. A 120 férőhelyes bölcsőde 40 éve épült. Mostani felújítására az önkormányzat 638,5 millió forintot fordított, a rekonstrukció 15 hónapig zajlott. A kerület ötéves bölcsődefelújítási programja folytatódik a Hegedűs Gyula utcai Aprófalva Bölcsődével, ezt pedig a Hajdú utcai Csipet-Csapat Bölcsőde felújítása követi.

Az Angyalföldi úti panelos szerkezetű, földszintes, alápincézetlen bölcsőde 1240 négyzetméteren kezdetben 80 férőhellyel, 8 foglalkoztatóegységgel indult 40 évvel ezelőtt. Az önkormányzat 2015-ben elvégezte az épület homlokzatának a hőszigetelését, a csapadékcsatorna elvezetővezetékeinek és a fűtési rendszernek a cseréjét. A mostani átfogó felújításkor elsődleges szempont volt a korábbi felújítások megóvása.

A bölcsődét a bontási munkák után a tartószerkezettől kellett újjáépíteni. Az átalakítás elsősorban a belső tereket érintette, emellett új bejáratok is létesültek, hogy a csoportszobákat könnyebben lehessen megközelíteni. Az északi, Déryné közre néző homlokzaton, valamint az átellenes déli épületvégen egyaránt megnyílt az épület.

A csoportszoba–átadó–gyermekfürdő hármas a belső folyosó térbővülésével jött létre. A kisgyermekek napirendjének elengedhetetlen része a tornaszoba és sószoba használata, amelyek szintén a belső folyosóról nyílnak. A kiszolgáló helyiségek egy „blokkban”, az épület északnyugati szárnyában kaptak helyet.

A gázszolgáltatást megszüntettük a bölcsődében. Az elektromos és egyéb épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezések kerültek ide.

Miként Tóth József polgármester mondta az átadóünnepségen: „A bölcsődében ismerkednek meg a gyermekek a közösségekkel, a közösségi viszonyokkal, ezért fontos, hogy harmonikus, kiszámítható, biztonságos, szeretetteljes körülményeket biztosítsunk a gyermekek és a szülők számára.”

Olyan egyedi műszaki és nevelési megoldásokat alakítottunk ki, melyek javítják a gyermekek közérzetét, fejlődését és biztonságérzetét. A bölcsőde fogadólégköre meghatározó jelentőségű: játékos, otthonos, hívogató, marasztaló üzenete van a gyermekek számára. A folyosó, mint egy természetes rét lett kialakítva. Innen a gyerekek a csoportszobákba kis házikónak megformált bejárati részen keresztül jutnak be. A csoportszobák álmennyezete játékos elemekkel egy erdőt imitál. A bejárati rész, valamint a beépített bútorok kis kuckókká alakulnak, amelyeknek meghatározó a szerepük a gyermekek biztonságérzetének és személyiségének fejlődésében. A nagymozgásos játékok, a levegőzés színtere a színes, változatos játékokkal teli játszókert, ahol felmászhatnak, lecsúszhatnak, szaladgálhatnak, ugrálhatnak, motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak a gyermekek.

A bölcsődében integrált nevelés-gondozás keretében sajátos nevelési igényű gyermeket is fogadhatunk. Fejlesztésüket a Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei − logopédus, gyógypedagógus − segítik.

A kerület bölcsődéiben összesen 980 férőhely van. Minden bölcsődénkben van sószoba, és minden bölcsődénk minőség- és környezetirányítási tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A bölcsődei felvétel folyamatos, a korcsoportok szerinti csoportbeosztás főleg szeptemberben valósulhat meg. A napi négyszeri étkezést külső beszállító biztosítja a gyermekek részére minden diétát kielégítő ellátással.

Vissza

Díjaink, elismeréseink