XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/03/18/fenyo-miklost-75-szuletesnapjan-koszontottuk/

Témák A-Z

Fenyő Miklóst 75. születésnapján köszöntöttük

2022. március 18. Kulturális hírek

Fenyő Miklós előadóművész, dalszerző, a magyar rock and roll ikonikus zenésze 75 éves. Ezer szállal kötődik a kerülethez. Születésekor a Hollán Ernő utcában lakott a családja, óvodába a Kárpát utcába járt, általános iskolába a Pannónia utcába. Jelenleg a Pozsonyi úton lakik, törzshelye a Dunapark kávézó. Fenyő Miklós 2004 óta a XIII. kerület díszpolgára. 75. születésnapján a Polgármesteri Hivatalban köszöntöttük fel a zenei ikont.

Fenyő Miklós első együttesét tizenöt évesen a Szent István parki barátaival, többek között Barta Tamással alapította, ez volt a Syconor, amelynek a nevét egy műhold ihlette, a Radio Luxembourgban hallott külföldi slágereket játszották. Az együttes 1967-ben szétesett, amikor több tagját behívták katonai szolgálatra. Fenyő Miklós akkoriban hozta létre a Hungáriát. Tizenhat évesen írta a Csavard fel a szőnyeget dalát, elindultak vele az 1968-as Ki mit tud? vetélkedőn. A közönségszavazatokkal jutottak tovább, végül nyertek is. A következő évben szintén. Ismertté váltak. Rendszeresen felléptek az Ifiparkban, de idővel inkább külföldön koncerteztek.

1980-ban a Hungária egy új felállással kezdett zenélni, Dolly lett az énekesnő. A „jampiba” öltözött együttes első nagylemeze megdöntötte a magyar rekordot, 600 ezer példányban kelt el a Rock and Roll Party, akárcsak az egy évvel később megjelenő Hotel Menthol. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivált.

Sikerei csúcsán bomlott fel a Hungária, 1983-ban. Fenyő ezután szólóalbumokat jelentetett meg. 1986-ban Bodnár Attilával létrehozták a Modern Hungáriát. A nyolcvanas évek végétől fiatalok menedzselésével kezdett foglalkozni Fenyő Miklós. 1995-ben összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, 70 ezer néző előtt koncerteztek.

1998-ban mutatták be a Fővárosi Operettszínházban a Hotel Mentholt, játszották a Madách Színházban is, de rendre bemutatják vidéki színpadokon. Önéletrajzi ihletésű második zenés darabja, a József Attila Színházban bemutatott Made in Hungária. Ebből 2009-ben készült egy film, amelynek több mint 200 ezer nézője volt.

Fenyő Miklósnak a Hungária együttessel és szólóban több mint harminc lemeze jelent meg, többszörös platina- és aranylemezek, sőt, gyémántlemezt is átvehetett a több mint ötmillió példányban eladott lemezeiért. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, abban az évben lett a XIII. kerület díszpolgára is. 2006-ban kapta meg az Artisjus Életmű-díjat, 2008-ban a Pro Urbe Budapest-díjat, 2017-ben a Fonogram Életműdíjat.

Hetvenötödik születésnapját is koncerttel ünnepli augusztus 27-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jelenleg regényt ír az életéről.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj