XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/07/05/masodik-eve-mukodik-sikeresen-ctmr-centrum/

Témák A-Z

Második éve működik sikeresen a CT/MR Centrum

2019. július 05. Egészségügyi hírek

A „Lendületben a XIII. kerület” program legmarkánsabb egészségügyi beruházása a 2017-ben kialakított, országosan is egyedülálló CT/MR Központ volt, mellyel lehetővé vált a XIII. kerületi lakosok rövid várólistás képalkotó vizsgálata. A CT és MR berendezések üzembehelyezésével az önkormányzat szándéka szerint közelebb hozta a kivizsgálás és a daganatmegelőzés lehetőségét a kerület lakosságához, kórházi befekvés nélkül.

Szakorvosi beutalóval valamennyi érintett paciens kezelése gyorsabban és célirányosan valósulhatott meg. Korábban jellemző volt, hogy a XIII. kerület betegei CT vizsgálatának több mint 90 %-át 13 különböző egészségügyi intézményben végezték, 10 %-on közel félszáz CT/MR labor – beleértve vidéki kórházakat is – osztozott. Ez a helyzet a betegeknek sok kényelmetlenséggel, utazási többletköltséggel járt, és szakmailag sem volt ideális.

A lakossági és a szakmai vélemények szerint a XIII. kerület CT/MR Központja a nagyteljesítményű, felsőkategóriás eszközökkel sikerrel veszi fel a versenyt bármelyik államilag finanszírozott vagy multinacionális cég által működtetett diagnosztikai centrummal. A második éves működés során az üzemeltetést akadályozó technikai, technológiai probléma nem volt, a képalkotó diagnosztika minősége kiváló.

Az MR diagnosztika aránya nőtt a CT vizsgálatokhoz képest. Hetente jelenleg átlagosan 30 CT és 61 MR vizsgálat történik, számuk folyamatosan nő. Számos esetben szemben azzal, hogy más centrumokban egy alkalommal általában csak egy testtáj elemzése történik meg – a Visegrádi utcai centrumban sok esetben 2 vagy 3 régióra kiterjedő vizsgálat történik. Ez gyorsítja a diagnózishoz jutást és csökkenti a betegek számára a vizsgálattal eltöltött időt. A döntésünk eredményesnek bizonyult, nem kell 3-6 hónapot várni a vizsgálatokra, hanem térítésmentesen, rövid időn belül megvalósul.

Az önkormányzat 2015-2019 közötti egészségügyi koncepciójának végrehajtása során 5087 műtétet végeztek el az egynapos sebészet keretében. A hangsúlyok más területeken is áthelyeződtek az ambuláns beavatkozásokra, illetve a járóbeteg ellátás keretében történő diagnosztikára (képalkotás, laboratórium).

A képviselő-testület az önkormányzat Egészségügyi Koncepciójának időarányos teljesítéséről szóló beszámoló során arról is döntött, hogy a 2019-2021. közötti időszakban az egészségügyi infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére további 560 millió forintot költ, ebből 2019. évre 189 milliót biztosít. Az alapvetően műszerbeszerzések ez évben a reumatológia, a gasztroenterológia, a sebészet és a radiológia területén 136 millió forint értékben, 2020-ban a traumatológia, a nőgyógyászat, az urológia, a gyógytorna és a fizioterápia területén, míg 2021-ben a fül-orr-gégészet, a sebészet, az ortopédia és a fizikoterápia területén fognak történni.

A XIII. kerületi Önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kerület lakosságának magas színvonalú egészségügyi ellátására és a megelőzés, valamint a kellő időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítésére, mely jelentős pozitív hatást gyakorol az itt élő emberek életminőségére. Sajnálatos, hogy a NEAK az elmúlt 2 évben sem finanszírozta a XIII. kerület lakosainak Visegrádi utcai rendelőben végzett CT és MR diagnosztikai vizsgálatait.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj