XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/27/kiemelt-prevencio-az-onkormanyzat-egeszsegugyi-ellatasaban/

Témák A-Z

Kiemelt prevenció az önkormányzat egészségügyi ellátásában

2023. április 27. Egészségügyi hírek

Az önkormányzat régóta kiemelt figyelmet fordít a lakosság egészségügyi ellátására, a prevenciós szűrővizsgálatokra. 2022-ben összesen 1352 szűrővizsgálatot végzett az Egészségügyi Szolgálat hét orvosi területen. Például a stroke kockázatával kapcsolatos nyaki verőér ultrahang vizsgálatok 61 százalékban mutattak ki kóros elváltozást, az érszűkületre irányuló érsebészeti szűrések 56 százalékában igazolódott kóros eltérés. Ehhez még hozzájött a COVID-19 szűrése gyorsteszttel. 2023-ban is folytatódik a prevenciós egészségügyi ellátótevékenység, s kiterjed a fül-orr-gégészeti daganat szűrésre, a Carotis (nyaki verőér) ultrahangra, az alsó végtagi érszűkület és a hipertónia vizsgálatára. A lakosság a szűrőprogramokat örömmel fogadja.
Szűrővizsgálatok és azok szakmai, prevenciós eredményessége 2022-ben

 Carotis-ultrahang

A stroke a vezető megbetegedések és halálokok között szerepel Magyarországon. Nagyon gyakran összefüggésbe hozható a nyaki verőér szűkülettel. A Carotis-ultrahang (CDS) a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az időben történő felfedezéssel megelőzhető a késői súlyos betegség.
2022-ben 216 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 61%-a jelzett valamilyen mértékű kóros elváltozást.

Hasi ultrahangvizsgálat

Számos hasüregi megbetegedés a korai időszakban tünetmentes. Ez különösen igaz több rosszindulatú daganatos folyamatra. Az időben észlelés és az önkormányzat CT/MR Centrumának gyors és hatékony működése lehetőséget ad a mielőbbi gyógyító beavatkozásra.
2022-ben 152 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 38%-ában volt észlelhető valamilyen kóros eltérés.

Emlő ultrahangvizsgálat

A rosszindulatú daganatos elváltozások között a nőknél az egyik leggyakoribb megbetegedés az emlődaganat. A szűrővizsgálat a korai észlelésre ad lehetőséget.
2022-ben 72 szűrővizsgálat történt. A vizsgált személyek 14%-ában volt kimutatható elváltozás.

Szemészeti szűrővizsgálat

A látászavar a hétköznapi élet nehezítettségén túl számos megbetegedés okozója lehet, illetve több, népbetegségnek számító probléma okoz elváltozást a szemben (például magas vérnyomás). Ezen jelek korai felfedezése komoly segítség a gyógyításban. Az alap szűrővizsgálatot követően az Egészségügyi Szolgálat szemészeti rendelésén rendelkezésre állnak a legmodernebb diagnosztikai rendszerek, köztük egy magas szintű OCT (optikai koherencia tomográfiás) berendezés is.
2022-ben 256 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 52%-a jelzett kóros elváltozást.

Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

A környezeti ártalmak egyik leggyakoribb támadási felülete a bőrfelszín. Vizsgálatok igazolják a bőrdaganatok számának növekedését. A korai felismerés szintén rendkívül fontos. A rendelkezésre álló video dermatoszkópos rendszer segít az észlelt elváltozások dokumentálásában.
2022-ben 272 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 6%-ában talált elváltozás igényelt további orvosi ellenőrzést.

Urológiai szűrővizsgálat

Az urológiai megbetegedések döntő részére jellemző a tünetmentes megjelenés. A szűrővizsgálat lehetőséget biztosít a korai diagnózisra és a kezelés gyors megkezdésére. Daganatos megbetegedés esetén az időfaktor jelentőséggel bír. Az urológiai szakrendelés bővített és felújított műszerparkja segíti a hatékony kivizsgálást.
2022-ben 240 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 24%-ában volt észlelhető eltérés.

Érsebészeti szűrővizsgálat

Az érszűkület Magyarországon népbetegség, amelynek hátterében elsősorban a dohányzás és az egészségtelen, mozgásszegény életmód áll. Az időben felfedezett érszűkület gyógyszeresen vagy műtéti megoldással jó eredménnyel kezelhető.
2022-ben 144 szűrővizsgálat történt. A vizsgálatok 56%-a során igazolódott kóros elváltozás.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj