XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/01/31/bovitjuk-felujitjuk-a-goncol-utcai-haziorvosi-rendelot/

Témák A-Z

Bővítjük, felújítjuk a Göncöl utcai háziorvosi rendelőt

2022. január 31. Egészségügyi hírek

A háziorvosi rendelő 2000-től működik a Göncöl – Kárász – Bárka – Babér utca által határolt tömbben. A két évtized alatt kisebb-nagyobb javítások, korszerűsítések történtek. Az épület és eszközök amortizációja, valamint a megnövekedett lakosságszám indokolttá tette a teljes körű rekonstrukciót, valamint a funkcióbővítést. A beruházás során a rendelőintézet egy új szárnnyal bővül. A korszerűsítéshez az önkormányzat saját forrásai mellé az Egészséges Budapestért Program is támogatást biztosít.

A Göncöl utcai épületszárny földszintjén jelenleg 6 háziorvosi rendelő van. A várók, a kiszolgáló helyiségek mérete nem megfelelő, az akadálymentes mosdó nem felel meg az előírásoknak. Az emeleten magán járóbeteg-rendelők találhatók, kialakításuk nem, vagy csak részben felel meg az előírásoknak.

A játszótér felőli épületszárny földszintjén raktárak, gépészeti, elektromos helyiségek, az emeleten a magánorvosi rendelők irodái és szociális helyiségei találhatók. Jelenleg a két ellátófunkció két külön bejárattal rendelkezik.

A tervek szerint a Marina part háziorvosi ellátását biztosítaná a rendelő, amelyben felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők, továbbá védőnői szolgálat kapna helyet.

A gyermekeket kiszolgáló rendelőket és a védőnői szolgálatot funkcionális okból az épület földszintjén helyezzük el. A meglévő alapterület erre jelenleg nem ad lehetőséget, ezért azt egy új földszintes épületrésszel bővítjük. Itt 3 gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat lesz – elkülönítővel, babakocsi tárolóval és játszósarok kialakítására is alkalmas méretű várókkal. Az elkülönített egészséges rész és a betegrendelés között a dolgozók átjárhatnak. A felnőtt háziorvosok szintenként 6-6 rendelőben működhetnek az új és a felújított épületben. Utóbbiban nagyobb méretű várótermeket hozunk létre, és a jelenleg kis méretű emeleti rendelőknek is megfelelő alapterületük lesz.

A felújításnál, az új épületrész kialakításánál maximálisan figyelembe vesszük az előírásokat a nulla energiaigényű épületre. A régi épületnél ezt a lapostető rétegrendjének teljes cseréjével, valamint a külső falak hőszigetelésével érjük el, ügyelve a korábbi felújítások (Göncöl utcai oldal hőszigetelése) értékeinek megőrzésére. Az épület fűtésének ellátását hőszivattyúval oldjuk meg, amellyel a megújuló energiaforrás alkalmazását is biztosítjuk, ugyanakkor az esetleges legionella fertőzés megelőzése érdekében a melegvíz-ellátást gázkazán fogja biztosítani.

Felújítjuk a régi épületrész teljes gépészeti és elektromos hálózatát, s energiatakarékos LED lámpatesteket építünk be. Az átalakítással az épület akadálymentes lesz.

A beruházás során odafigyelünk az épület környezetének rendezésére is növénytelepítéssel, a kert, valamint a kerítés felújításával.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj