XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/08/23/valtozasok-a-revesz-utcai-felnott-haziorvosi-rendelesben/

Témák A-Z

Változások a Révész utcai felnőtt háziorvosi rendelésben

2023. augusztus 23. Egészségügyi hírek

Szeptember 18-tól a Göncöl utcai rendelőben látják el felnőtt betegeiket azok a háziorvosok, akik most még a Révész utcában rendelnek. Az épületben ugyanis vízgépészeti felújítás kezdődik.

A Révész utcai rendelőkomplexum vízvezetékrendszerének teljes felújítása összesen két és fél kilométer csővezeték cseréjével jár. A munka várhatóan 15 hónapig tart, de azalatt is biztosított lesz a területen élők egészségügyi ellátása a teljesen megújult Göncöl utcai rendelőkomplexumban. Oda 8 felnőtt körzet (a 25-ös, 26-os, 27-es, 28-as, 29-es, 30-as, 31-es, 32-es körzet) háziorvosai költöznek át szeptember 15-én, pénteken. Ezen a napon a rendelés szünetel majd. Szeptember 18-ától, hétfőtől a szokásos rendelési időkben fogadják a felnőtt betegeket.

Tömegközlekedéssel három útvonalon is el lehet jutni a Göncöl utcai rendelőhöz, ami a Cziffra György parknál van. Az egyik megoldás az M3-as metró igénybevétele a Gyöngyösi utcáig (a Duna Plázáig), majd onnan tovább egy megállót a 105-ös vagy a 210-es busszal kell utazni egy állomás erejéig, a Cziffra György parkig. A másik megoldás a 15-ös busz használata, ezzel a Gyöngyösi utcai végállomásig (tehát a Duna Plázáig) kell menni, onnan pedig ez említett 2 busz valamelyikére kell felszállni, és egy megállót menni a Cziffra György parkig. Igénybe vehető még a 14-es villamos, amivel a Fiastyúk utcáig kell utazni, onnan a 105-ös vagy a 210-es busz visz el a Cziffra György Parkig. Bár több időt igényel eljutni orvoshoz, az egészségügyi ellátás színvonala változatlan lesz a vizafogóiak számára.

Megértésüket köszönjük!

  A változással kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdéseket összegyűjtve az alábbiakban válaszoljuk meg azokat.

 Miért nem közelebbi rendelőbe telepítik át a rendeléseket?

Zsúfoltsággal járna, ha közelebbi rendelőegységekbe költöznének a Révész utcai háziorvosok. A közelmúltban véget ért a Göncöl utcai rendelő felújítása, bővítése, így ott csaknem minden átköltöző háziorvos saját, korszerűen felújított, berendezett rendelőben végezheti tevékenységét. Nem kell minden rendelőben felváltva rendelniük, és egy-egy műszakban nem minden rendelőben folyik majd betegfogadás. Így megelőzhető a zsúfoltság. Ez különösen előnyös az őszi-téli, vírusokkal jobban terhelt időszakban. A váltott műszakban rendelés a már kialakult, jól bevált telemedicínás (telefonos és e-mailes) kapcsolattartást, a kiegészítő adminisztratív tevékenységeket, az asszisztensek előkészítő munkáját is korlátozná.

Elköltözik-e a gyermekrendelés is?

Nem. A gyermekrendelés mindvégig a Révész utcában marad. A gyermekrendelő a vízgépészeti felújítás idejére az addigra már elkészülő felnőtt háziorvosi rendelőbe költözik át.

Elköltözik-e a XIII. kerületi ügyelet?

Nem. Az ügyelet is a Révész utcában marad. A felnőtt háziorvosi rendelő felújítását követően az elkészült épületbe átköltözik a gyermekorvosi rendelő, majd annak elkészültét követően az ügyelet.

A felújítás idején működik-e a gyógyszertár?

Igen. A gyógyszertár az épületek felújítása alatt is működik.

Változnak-e a rendelési idők a Göncöl utcába költözés után?

A rendelési idők és az orvosok elérhetőségei is változatlanok maradnak a Göncöl utcai rendelés idején.

Gondoltak-e az idősekre és a mozgássérültekre, amikor az új helyszínt kijelölték a rendelésre?

Az időponttal rendelkező lakótársaink az időpont előtt legalább 3 nappal segítséget igényelhetnek. Ebben az esetben a Szociális Szolgáltató Központ házi segítségnyújtás keretében gondoskodik a szállításukról. Részleteket a 061-350-3112-es telefonszámon kérhetnek.

 2008-ban adták át a felújított rendelőt. Miért kell 15 év múlva részlegesen felújítani?

A 2009-es évek környékén gyártott és forgalmazott horganyzott acélcsövek horganyvastagsága sajnálatos módon – mint azóta több szakmai vizsgálatban bebizonyosodott – nem volt elegendő, használat során olyan kémiai hatások érték, amelyek a benne vezetett víz minőségét negatív irányba befolyásolták és korai korrózióhoz vezettek. A csövek horganyvastagsága vélhetően 33 µm volt a szabvány által előírt 55 µm helyett. A nagykereskedőknél jellemzően ezt lehetett kapni, a vastagságkülönbséget szemmel megállapítani nem lehetett. Azóta a szabványok nem engedik meg a horganyzott acélcső alkalmazását ívóvízvezetékekhez.

Miért tart 15 hónapig a felújítás, ha csak a vízhálózatot cserélik?

A teljes vízhálózat hossza a Révész utcai rendelőkben 2492 folyóméter. 15 hónap alatt megtörténik a felnőtt és a gyermek háziorvosi rendelő, s az ügyelet épületének teljes vízgépészeti felújítása.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj