XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/09/11/atadtuk-a-goncol-utcai-haziorvosi-rendelot/

Témák A-Z

Átadtuk a Göncöl utcai háziorvosi rendelőt

2023. szeptember 11. Egészségügyi hírek

Az Egészséges Budapest Program támogatásából és  önkormányzatunk saját forrásaiból valósult meg a Göncöl utcai (Göncöl utca 28-30.) háziorvosi rendelőintézet teljes körű rekonstrukciója és bővítése. A korszerűsítés 1,2 milliárd forintba került. Az energetikailag is modernizált háziorvosi rendelő alapterülete csaknem a duplájára nőtt. A XIII. kerület az elmúlt 10 évben 8 milliárd forintot fordított egészségügyi fejlesztésre. A mai átadóünnepségen beszédet mondott dr. Tóth József polgármester, dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A Göncöl utcai háziorvosi rendelő 2000-től működik a Göncöl – Kárász – Bárka – Babér utca által határolt tömbben. A két évtized alatt történtek kisebb-nagyobb javítások, korszerűsítések az épületben, annak amortizációja és a megnövekedett lakosságszám indokolttá tette a teljeskörű rekonstrukciót és a funkcióbővítést.

A beruházás során a rendelőintézet egy új szárnnyal bővült. Az alapterület csaknem a duplájára nőtt, 1000 négyzetméterre. 6 háziorvosi rendelő kap helyet és gyermekorvosi rendelők is létrehozhatók az épületben. A felújításnál, az új épületrész kialakításánál maximálisan figyelembe vették a nulla energiaigényű épületre vonatkozó előírásokat. A rekonstrukció során a rendelőintézet környezete is megszépült.

Dr. Tóth József beszél a Göndöl utcai rendelő átadásánDr. Tóth József polgármester beszédét azzal kezdte: „A XIII. kerület egy humánus, befogadó és dinamikusan fejlődő városrész. Egy településen a munkahelyi, lakóhelyi és rekreációs szolgáltatófunkció rendkívül erősen hat egymásra. A XIII. kerületnek 2033-ig van hosszú távú fejlesztési koncepciója. Mindezek alapján a Göncöl utcai rendelőintézet bővítése és korszerűsítése előremutató. A következő időszakban az egykori Láng Gépgyár, a Csavar-, illetve a Hajógyár területe jelentős és intenzív fejlődésen megy majd át, intézmények és lakások fognak épülni itt, és az ideköltözők minőségi kiszolgálását az intézményeinkben – bölcsődékben, óvodákban, rendelőkben – folytatnunk kell. A XIII. kerület egészségügyi fejlesztésekre – működésre, felújításokra, korszerűsítésekre, műszervásárlásokra – az elmúlt 10 esztendőben 8 milliárd forintot fordított, ebből műszerfejlesztésre 2,5 milliárd forintot. 6 esztendővel ezelőtt az önkormányzatok közül elsőként vásárolt csúcstechnológiájú CT/MR diagnosztikai készülékeket. A kerületi egynapos sebészet több mint 15 esztendeje működik évi 1200-1300 műtéttel.”

A Göncöl utcai rendelőintézet teljes beruházása 1,2 milliárd forintba került. A XIII. Kerületi Önkormányzat 1,5 milliárd forintot nyert el az Egészséges Budapest Program pályázaton; ebből az összegből 920 millió forintot fordítottunk a Göncöl utcai háziorvosi rendelő korszerűsítésére, saját forrásból további 293 millió forintot. Az Egészséges Budapest Programban elnyert támogatásból 580 millió forintot orvosi műszerek beszerzésére költött a XIII. kerület. Dr. Tóth József köszönetet mondott az egészségügyi kormányzatnak és a főváros vezetésének, hogy ezt a forrást megkapta a XIII. kerület.

Dr. takács Péter beszél a Göncöl utcai rendelő átadásánA Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, dr. Takács Péter arról beszélt az átadóünnepségen: „Az egészségügyi ellátórendszerünk cipeli magával azt a régi örökséget, hogy nagyon kórházközpontú. Ezért aztán jóval nagyobb figyelemmel fordulunk a prevenció, az alapellátás felé. A lakóhelyközeli ellátásokat szeretnénk megerősíteni. Én megköszönöm a XIII. kerületnek, hogy ebben konstruktívan együtt gondolkodtak velünk, és a magyar kormány örömmel támogatta ezt a helyi projektet, amely az Egészséges Budapest Program keretein belül valósult meg.”

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Göncöl utcai rendelő átadásánKarácsony Gergely főpolgármester kitért arra: „Ez egy közös siker, a kerület, a kormány és a főváros közös sikere, és ami a legfontosabb, a budapestieké. 2019 végén az új városvezetés és a magyar kormány megállapodott egy átfogó városfejlesztési csomagról az atlétikai világbajnokság kapcsán. Azt kértük a kormánytól, ez ne egy egyszerű sportesemény legyen, hanem egy olyan városfejlesztési koncepció része, amely egy egészségesebb várost eredményez. Ennek keretében a kormány 50 milliárd forintot biztosít az Egészséges Budapest Programra, a kerületi járóbeteg-ellátó intézmények fejlesztésére. Jelenleg is tárgyalunk a program hátralévő fejlesztéseiről. Másfelől Budapestnek kevés olyan kerülete van, ahol a lakosság száma nem csökken, hanem növekszik. Ilyen a XIII. kerület. Minden elismerésem a kerület vezetésének, és biztos vagyok abban, hogy az adóforintok nagyon-nagyon jó helyre kerülnek ide.”

Göncöl utcai rendelő átadása

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj