XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/11/20/popper-peterre-emlekeztunk/

Témák A-Z

Popper Péterre emlékeztünk

ARCHÍV | 2018. november 20. - Frissítve Kulturális hírek

Születésének 85. évfordulóján, egykori lakóépülete, a Csanády utca 22. számú házon november 19-én megkoszorúzták dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, író, a kerület díszpolgára emléktábláját.

Az eseményen megjelent dr. Tóth József polgármester, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottság tagjai, Popper Péter fia, valamint ott voltak a ma is köztiszteletben álló tudós egykori barátainak, tanítványainak, tisztelőinek reprezentánsai is.

Egykori díszpolgárunk emlékét barátja, Garai Péter, az emléktábla egyik kezdeményezője, a KLEZMERÉSZ Együttes tagja elevenítette fel, bevezetőül hangsúlyozva, hogy dr. Popper Péter professzor neves tudós, egyetemi tanár, különböző tudományos társaságok vezetője és tagja, és népszerű ismeretterjesztő volt, mégis, legjellemzőbb tulajdonságának azt nevezhetjük, hogy minden körülmények között érző, empatikus, figyelmes, következetes és megbízható emberként élte életét. –Barátságunk évei alatt szeretet, tisztelet és csodálat alakult ki bennem sokoldalú személyisége iránt, és tudom, hogy sokan osztják ezeket az érzéseket Popper Péterrel kapcsolatban. Sohasem tagadta zsidóságát, humanista meggyőződését minden körülmények között képviselte és kifejezésre juttatta: akkor is, ha ez kockázatokkal járt. Azt vallotta, hogy az élet legtöbb problémájára nincs mindenki által követhető megoldás, de arra kell törekednünk, hogy ezek elviselésében, következményeik enyhítésében egymás segítségére legyünk. A mai nap jó alkalom arra, hogy emlékezzünk a szeretetre és tiszteletre méltó, bölcs emberre, gondolataira, tanítására, személyes példamutatására – mondotta végezetül Garai Péter.

Az ünnepi gondolatok elhangzását követően az emléktábla megkoszorúzására került sor. Az emlékezés, a tisztelet és a megbecsülés koszorúját az önkormányzat képviseletében dr. Tóth József polgármester helyezte el az emléktáblánál, majd Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, a család, a barátok, a tisztelők, dr. Popper Péter emlékének ápolói helyezték el virágaikat az egykori díszpolgárra emlékeztető márványtáblánál.

Dr. Popper Pétert 2008-ban választották a XIII. kerület díszpolgárai közé, 2010. április 16-án hunyt el Budapesten. Önkormányzatunk díszpolgára emlékére, egykori lakóépületén 2014-ben állíttatta az emléktáblát.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj