XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/18/felavattak-duray-tibor-emlektablajat/

Témák A-Z

Felavatták Duray Tibor emléktábláját

ARCHÍV | 2018. október 18. - Frissítve Kulturális hírek

Október 18-án, egykori lakóépületének falán, a Máglya köz 2. szám alatti művészházon felavatták a Munkácsy Mihály díjas festő, grafikus és éremművész Duray Tibor emléktábláját. A művész1958-tól a haláláig, harminc éven át élt és alkotott az épület harmadik emeleti műterem lakásában.

Az eseményen, amelyen  dr. Puchner Gábor önkormányzati képviselő mellett megjelentek Duray Tibor lányai, az alkotó pályatársainak, és tisztelőinek reprezentánsai is, Jobbágyi Zsuzsa művészettörténész idézte fel a művész életútjának és művészi pályafutásának fontosabb állomásait. Mint elhangzott, Duray Tibor gyermekkorában korán megismerte a szegénységet és a nélkülözést, amelyet sohasem felejtett el.

Azokból az évekből táplálkozott humanitása, magas erkölcsisége, és az elesettek iránt érzett részvéte , ami végig kísérte egész életútját. Pályakezdésének első éveiben sikeresen szerepelt számos kiállításon, és elnyerte a Római Akadémia ösztöndíját is. Pályaívét azonban megtörte a II. Világháború, amelynek borzalmai megjelentek munkáiban is. A háború alatt, nem törődve a kockázattal, feleségével több zsidó honfitársunkat mentették meg a biztos haláltól. A békekötést követően Duray Tibor előtt is lezárultak a határok. Mivel világnézete ellentétes volt a hivatalos kultúrpolitika  által hirdetett tanokkal, háttérbe húzódva alkotott tovább, érdeklődése ebben az időben a festészettől a kisplasztika felé fordult. A következő évtizedek során hiába voltak sikeres kiállításai, meg nem értett művészként élte életét, amin nem változtatott a munkájáról megjelent monográfia sem. Magas erkölcsiségű, kultúrtörténetileg jelentős és maradandó értéket képviselő alkotásainak igazi helyét az idő múlásával fogjuk egyre tisztábban látni – mondotta Jobbágy Zsuzsa művészettörténész.

Az avató beszéd elhangzását követően dr. Puchner Gábor és Duray Tibor lányai együtt leplezték le az önkormányzat és a család által közösen állított emléktáblát, amelyen a művész egyik kisplasztikája is látható. Az ünnepi esemény az emléktábla megkoszorúzásával ért véget.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj