XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/01/xxv-szent-mihaly-napi-bucsu/

Témák A-Z

XXV. Szent Mihály napi búcsú

ARCHÍV | 2018. október 01. - Frissítve Kulturális hírek

Szeptember 30-án, kellemes, napsütéses időben került sor a hagyományos kerületi nyári szabadtéri események záró rendezvényének számító Szent Mihály napi búcsúnak a megrendezésére, amely immár negyed százada ad alkalmat a kerületi lakosság kikapcsolódására, szórakozására.

A néphagyomány szerint Szent Mihály ünnepe a Szent György napján, áprilisban kihajtott állatok téli szálláshelyre történő behajtásának napja. A közkeletű vélekedés szerint ha ezen a napon erős keleti szél fúj, kemény télre lehet számítani. Reméljük, a népi jóslat ebben az esztendőben is beválik majd, hiszen a szép, napsütéses vasárnap nagyobb részt teljes szélcsendben telt, különösen vonzóvá téve a szabadtéri kikapcsolódást.

A nyárias melegben a nap folyamán több ezren keresték fel a Babér utcai Szent Mihály templom körül megrendezett búcsú színhelyét, ahol a hagyományos mézeskalácsos, lacikonyhás, emléktárgyakat kínáló sátrak mellett körhinták, dodzsem, céllövölde és ajándék-horgászat, két színpad folyamatos műsorszámai, az önkormányzati intézmények kitelepült munkatársai, a kerületi rendőrség és a közterület-felügyelet, valamint a vöröskereszt, a katasztrófavédelem, tűzoltóság, és számos egészségügyi szolgáltató  szakemberei kínálták a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésének ezernyi lehetőségét.

A nap az AngyalFolki utcabál mostoha időjárása miatt kényszerűen elmaradt főzőverseny csapatainak felvonulásával, délig tartó főzésével indult, majd lendületbe jöttek a körhinták, felpöfögött a gyermekvasút mozdonya, és a szép számmal érkező gyermeksereg előtt megelevenedtek a vándor suszterinas, és az elveszített farkát kereső kiscica színpadi történetei.

A vigasság keresett színhelyei közé számítottak a lacipecsenyét, sült kolbászt, lángost, mézeskalács olvasót és sokféle más vásárfiát  kínáló pavilonok, és nagy sikert arattak a fából készült népi játékok is. Az utóbbiak közül különösen a működő, kézzel hajtott kismalom, a különböző méretű dagasztókádak, és az egyszerűségükben is nagy kihívást jelentő népi ügyességi játékok vonzottak sok látogatót.

Az önfeledten szórakozó látogatók közül sokan időt szorítottak a Nemzetközi Hagyományőrző Tűzoltóverseny megtekintésére is, amelynek keretében 15, különböző országokból érkezett tűzoltó csapat kilenc kategóriában mérte össze tudását, ügyességét és szerencséjét, az elméleti próbáktól kezdve egészen a tűzoltás imitálásáig.

Mindazok, akik valamilyen maradandó, szellemi útravalót is szívesen fogadtak, haszonnal hallgathatták a népszerű Pál Ferenc atya beszélgetését az Új Ember katolikus hetilap főszerkesztőjével, Kuzmányi Istvánnal a gyermeknevelés gyakori hibáiról, és a társas kapcsolatok ápolásának módozatairól.

Az egész napos vigasságot Kiki, alias Patkó Béla, és Berkes Gábor, az Emelet együttes tagjainak nagy tetszéssel fogadott koncertje zárta.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj