XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/09/28/105-eve-szuletett-dr-kemeny-pal/

Témák A-Z

105 éve született dr. Kemény Pál

ARCHÍV | 2018. szeptember 28. - Frissítve Kulturális hírek

Születésének 105. évfordulója alkalmából, egykori munkahelye a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet Madarász utcai Gyermekkórházának falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással egybekötött ünnepi eseményen emlékeztek dr. Kemény Pál orvosra, a XIII. kerület díszpolgárára. Az eseményen megjelent Borszéki Gyula alpolgármester, a képviselő-testület több tagja, ott voltak a gyógyintézet orvosainak, a néhai díszpolgár munkatársainak, tanítványainak, tisztelőinek  és a kerület lakosságának reprezentánsai.

Dr. Kemény Pál alakját, pályafutásának fontosabb állomásait, ma is élő emlékének legjellemzőbb vonásait egykori tanítványa dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet főigazgatója idézte fel. Mint elhangzott, a kiváló orvos és humanista 1958-tóll 1982-ig töltötte be a Madarász utcai Gyermekkórház igazgató főorvosi  tisztségét.

–Mindig a betegek érdekeit helyezte munkája középpontjába, elmondható, hogy a beteg gyermekekért, az ő meggyógyításukért élt. Kiváló diagnoszta volt. A beteg személyes, gondos vizsgálata alapján képes volt dönteni a szükséges terápiáról, a lehető legjobb gyógymódról. Integrálta a gyermekonkológiát az országos onkológiai hálózatba, ami nagy előrelépést jelentett a gyógyító munka eredményessége szempontjából. Vezető elve volt, hogy mindig a szülőnek van igaza, a szülők joga a gyermek kezelésében történő közreműködésre elvitathatatlan.

Tanítása és példája nyomán ma is csak olyan kórtermek létrehozását támogatjuk, ahol a beteg gyermekek együtt lehetnek szüleikkel. Dr. Kemény Pál minden munkanapját az általa kezelt összes gyermek vizsgálatával kezdte. Nem volt ennél fontosabb dolog a számára. Sohasem láttuk őt fáradtnak, személyisége mindig nyugalmat, megbízhatóságot, biztonságot sugárzott. Szinte halála napjáig bejárt a kórházba, szakmai alázata, elkötelezettsége örökre emlékezetes marad. A gyógyítás – oktatás – tudományos munka területei közül a legnagyobb figyelmet a gyógyításnak szentelte. Ennek köszönhető, hogy emléke ma is elevenen él egykori betegei, tanítványai, munkatársai körében –mondotta végezetül dr. Fekete Ferenc.

Dr. Kemény Pál 1961-től haláláig a XIII. kerületben lakott, előbb a Róbert Károly körúton, majd a Nővér utcában. 1996-ban, a díszpolgári elismerés alapításának évében, az elsők között választották a XIII. kerület díszpolgárai közé. Az emléktáblát 2013-ban, születésének 100. évfordulója alkalmából állíttatta Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata.

Az ünnepi megemlékezés elhangzását követően Borszéki Gyula alpolgármester koszorút helyezett el a 105 éve született dr. Kemény Pál emléktáblájánál.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj