XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/08/07/szent-laszlo-utcai-udvarok-piroska-kert/

Témák A-Z

Szent László utcai udvarok – Piroska-kert

ARCHÍV | 2018. augusztus 07. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A Szent László utcai udvarok humanizálása a Piroska-kert felújításával kezdődött, és a Szent László utca – Keszkenő utca kereszteződésénél fekvő játszótér építésével fejeződött be.

A Szent László utca mentén a Futár utca és a Rokolya utca közötti területen álló társasházak előkertjeinek közhasználatú udvarai a Tatai utcai lakótelep zöldfelületinek fontos részét alkotják, a környéken élők számára a szabadban töltött idő legfontosabb helyszínei. 2017. folyamán a négy udvar közül már a két nagyobbat az önkormányzat felújította 80 millió Ft értékben.

A beruházás a zöldterületi és a rekreációs fejlesztések mellett a területek helyi identitásának erősítését, és az összetartozás érzését is szolgálja. Az egyes zöldterületek a szomszédos Szent László utca nevéhez kapcsolódva kaptak egyedi fantázianeveket. A játszótér a Piroska-kert nevet kapta Szent László király lánya után. A Futár utca menti zöldterület a Lovag kert fantázianevet kapta, utalva Szent László király lovagi erényeire.

Az udvarok felújításának tartalmát az eddigi gyakorlatnak megfelelően tervegyeztető találkozókon kapott lakossági javaslatok alapján dolgoztuk ki.

A Piroska-kertben a játszótér esztétikusabb,  egyben akadálymentes lett. A zöldfelületeket virágzó évelő és talajtakaró növények telepítésével valamint öt virágos kőrisfa telepítésével gazdagítottuk. A játszószerek alatt színes gumi- és szőnyegburkolatot alakítottunk ki, a homokozó fölött napvitorlát telepítettünk, és új fészekhintát helyeztünk ki. A kényelmesebb és biztonságosabb használatot új díszburkolat, a környezettudatosságot napelemes lámpatestek segítik.

A Lovag-kert területén elsősorban a testedzés és a játék lehetőségei bővültek. Négy új fitneszeszközt, egy pingpong és két sakkasztalt helyeztünk ki, lakossági kérésre a hintát és a homokozót megőriztük. A lámpák itt is napelemesek. A sávosan ültetett díszfüvek a lovagi tornapályákat idézhetik.

Ez évben második ütemként az Adelhaid-kert (a király felesége) és az Egyed-kert (a király által alapított bencés kolostor) fantázia nevet viselő zöldterületek felújítása követte, 25 millió Ft-os összegben. Felújították a gyalogos közlekedő utak burkolatait. A zöldfelületeken dekoratív évelő- és talajtakarót hozunk létre. Az Egyed-kert területén 8 kiemelt növénykazetta létesült impregnált fagerendákból, és ebbe – a kolostorkerteket megidézve -, fűszer- és évelőnövényeket telepítettünk (levendula, zsálya, kakukkfű). Az Adelhaid-kert különlegességét a területen kialakítandó mezítlábas ösvény jelenti, ahol különböző természetes burkolaton (mulcs, kulékavics, homok, toboz, fakorong) végigsétálva lehet talpat masszírozni.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj