XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/14/ujraavattak-hirmann-ferencz-es-burgos-julia-emlektablajat/

Témák A-Z

Újraavatták Hirmann Ferencz és Burgos Júlia emléktábláját

ARCHÍV | 2018. június 14. - Frissítve Kulturális hírek

Június 14-én, a Váci út 117-119. számú irodaépületen újra felavatták Hirmann Ferencz  gyáriparos, a Hirmann Ferencz Fémöntöde, Rézáru- és Vagonfelszerelési Gyár alapító tulajdonosa, az Országos Iparegyesület alelnöke, a Bádogosok Ipartestületének, valamint a Kis- és Középgyárosok Egyesületének elnöke, országgyűlési pótképviselő, és felesége Burgos Júlia emléktábláját.

Az eseményen dr. Tóth József polgármester és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester mellett megjelentek Hirmann Ferencz rokonai, emlékének ápolói, tisztelői, és a kerület lakosságának képviselői is.

Az egykori öntőgyár alapító életét, munkásságát dr. Róbert Péter egyetemi docens, helytörténész idézte fel. Hirmann Ferencz 1911-ben a Váci út 117. szám alatti telken nyitotta meg gyártelepét, ahol az öntő- és fémfeldolgozó üzem az 1948. évi államosításáig működött. A víz és gázszerelvények mellett mezőgazdasági eszközöket, lakásfelszerelési tárgyakat, tűzoltókészülékeket és sok minden mást is gyártott. Mindkét világháborúban jelentős hadimegrendelést is teljesített, elsősorban lőszerek, tányér- és harckocsiaknák gyújtószerkezeteit. 1887. február 15-én vette feleségül Burgos Júliát, akivel nyolc gyermekük született. Felnőtt lányai, Klotild, Mária, Emília és Ilona férjhez menetelükig aktív dolgozói voltak apjuk gyárának, akárcsak felesége, aki Hirmann halála után vejei és legidősebb unokája segítségével a gyár vezetését is átvette. Hirmann Ferenc aktívan kivette részét a közügyekből; tagja volt számos társadalmi egyesületnek.

A helytörténész visszaemlékezését követően a „dormakaba” Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Benkő Csaba lépett a mikrofonhoz, és örömének adott hangot, hogy az ELZETT gyár egykori épületéről 12 évvel ezelőtt leszerelt, és azóta raktárban őrzött emléktábla újraavatásának tanúja lehet. Az ünnepi esemény befejezéseként Hirmann Ferencz rokonai koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj