XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/04/testvervarosaink-jubileumi-kiallitasai/

Témák A-Z

Testvérvárosaink jubileumi kiállításai

ARCHÍV | 2018. június 04. - Frissítve Kulturális hírek

Május 31-én testvérvárosaink delegációinak jelenlétében, ünnepélyes keretek között nyitották meg a Varsó-Ochotával való 25 éves-, és a Szovátával való 20 éves együttműködés jubileuma alkalmából, a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában megrendezett kiállításokat. Igor Yelpatov „The City” című tárlata Varsó Ochotába kalauzolja a nézőt, Kuti Botond szovátai festőművész Remanenciák című kiállítása pedig egy különleges művészi világba enged bepillantást.

 

Az eseményen, amelyen megjelentek Katarzyna Legiewicz polgármester asszony és a varsó-ochotai delegáció tagjai, valamint Fülöp László Zsolt polgármester és a szovátai delegáció tagjai, a vendéglátókat dr. Tóth József polgármester és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester képviselték. A megjelentek üdvözlését követően az esemény résztvevői a Pannónia Általános Iskola és a Fischer Annie Zeneiskola tanárai és tanítványaik előadásában Bartók: Este a székelyeknél című művét hallgatták meg, majd egy erdélyi népdalcsokor következett, a Pannónia Általános Iskola 4. osztályos tanulói, a kerületi népdalverseny aranydíjasai előadásában.

A nagy tetszéssel fogadott műsort követően Millei Anikó és Merber Tamás 8. osztályos tanulók rövid ismertetője következett a két jubiláns testvérvárosról, Szovátáról és Varsóról, majd a testvérvárosok polgármestereinek ünnepi beszédei következtek. Elsőként dr. Tóth József polgármester lépett a mikrofonhoz, aki áttekintést adott a közösségeink közötti együttműködés fontosabb állomásairól, és emlékezetes eseményeiről.

Katarzyna Legiewicz, Varsó-Ochota polgármestere az együttműködés negyed százados évfordulója alkalmából reményét fejezte ki a további gyümölcsöző együttműködésre, és bemutatta a kiállító Igor Yelpatovot, akinek a műveit nem csak hazájában, de annak határain kívül is nagyra értékeli a műértő közönség. Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere ünnepi gondolatainak megfogalmazása során maga is a további kapcsolatok ápolásának szükségességéről szólt, és ő is bemutatta a jelenlévőknek a kiállító szovátai festőművészt, Kuti Botondot.

Az ünnepi beszédeket követően dr. Tóth József  polgármester átadta Varsó-Ochota polgármesterének a XIII. kerület kulcsát, ami azt szimbolizálja, hogy birtokosai bármikor szívesen látott vendégek városrészünkben. A polgármester egyúttal átadta a varsói delegáció vezetőjének azt a magyar, lengyel és angol nyelvű, díszes formában készült, bekeretezett dokumentumot is, amely a XIII. kerület és Ochota közötti testvérvárosi Együttműködési megállapodás jóváhagyását tanúsítja a magyar fél képviselő-testülete által. Az ajándékok sorát az az egyedi, kifejezetten erre az alkalomra készült váza követte, amelyet dr. Tóth József Szováta polgármesterének adott át a két testvérváros együttműködésének 20. évfordulója alkalmából. Az ajándékozási ceremónia után a két testvérváros polgármestere bejegyezte ünnepi gondolatait a XIII. kerület Aranykönyvébe, végezetül pedig a Pannónia Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora következett.

A műsorban fellépett Merber Tamás, az Országos Harmonikaverseny I. helyezettje, majd a Pannónia Énekkar következett Kiss Barbara vezényletével. Fellépésükhöz az adta az alapot, hogy iskolájuk, illetve jogelődje több mint 25 éves kapcsolatot ápol a varsói 175. számú Általános Iskolával, amellyel 20 éve közös táborozásokat is szerveznek.

A testvérvárosok együttműködésének jubileuma alkalmából rendezett kiállításokat június 17-ig tekintheti meg a nagyközönség.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj