XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/27/epitoipari-mesterdijat-kapott-meseskert-tagovoda/

Témák A-Z

Építőipari Mesterdíjat kapott a Meséskert Tagóvoda

ARCHÍV | 2018. április 27. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Április 26-án, ünnepi keretek között avatták fel a Meséskert Tagóvoda közösségi terében elhelyezett, az  Építőipari Mesterdíj elnyerését tanúsító táblát, amelyet az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma ítélt oda a maga nemében egyedülálló építészeti értéket képviselő intézménynek.

Az eseményen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mellett megjelent az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, az elismerést adományozó alapítványnak, valamint az épület tervezőirodájának, és kivitelezőjének képviselője is.

Az egybegyűlteket Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársa üdvözölte, majd az épület beruházója, az önkormányzat képviseletében Arató György főépítész foglalta össze a rangos szakmai elismeréssel kapcsolatos gondolatait.

–Az elmúlt hónapokban többen is megkérdezték tőlem, hogy hogyan valósulhatott meg ez a csodálatos épület? Véleményem szerint a titok megfejtése nagyon egyszerű. Nem kellett más, mint egy perspektivikusan gondolkodó önkormányzat, egy invenciózus és tehetséges tervezőiroda, és egy magas színvonalon teljesíteni képes kivitelező. Ez a három komponens a Meséskert Tagóvoda esetében sikeresen egymásra talált, és a projekt egész folyamatában kiválóan együttműködött egymással. Közös munkájuk eredménye a 16 csoportos passzívház, amely nem csak Magyarország, hanem Európa első, és mindmáig egyetlen passzívház óvodája.

Arató György emlékeztetett arra, hogy ennek az épületnek a megvalósítása kerületünkben nem előzmény nélküli. Ezt megelőzően, szintén a kerületi önkormányzat beruházásában készült el a Magyarországon szintén páratlannak mondható, és nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett 100 lakásos passzívház. A főépítész idézte az Építéstechnika című szakfolyóirat Meséskert Tagóvodával foglalkozó írását. –A korábbi passzívház épület tapasztalataival a partnerek már ismerték a buktatókat és azt a költséghatékony műszaki eszköztárat, amelyet eredményesen használhattak. Talán ennek köszönhető a kétszintes, a tetején fedett játszókerttel kialakított, egy hatalmas gyerekjátékra emlékeztető óvoda sikere. A projekt végeredményével mindenki elégedett. A beruházó, mert az épület a tervezett költséghatáron belül valósult meg. Elégedett a tervező, mert munkája nyomán egy, a XXI. századi követelményeknek maradéktalanul megfelelő építészeti alkotás jött létre. Elégedett a kivitelező, mert a kész épület minősége önmagáért beszél, és elégedettek az óvodások és a pedagógusok is, mert egy szerethető és komfortos épületet kaptak.

Az Archikon Tervezőiroda képviseletében Pólus Károly tervezőmérnök méltatta a tervek nyomán megvalósult épületet, kiemelve a megbízó, a tervező és a kivitelező mindvégig konstruktív, alkotó együttműködését, majd dr. Kiss Jenő, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriumának képviseletében szólt a díj odaítélésének indokairól.

A beszédek elhangzását követően Arató György, Pólus Károly és dr. Kiss Jenő leleplezték az elismerést tanúsító táblát. Végezetül Czvetnics Rita, a Meséskert Tagóvoda vezetője átadta a gyermekek ajándékát, az óvodát megörökítő rajzot dr. Kiss Jenőnek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj