XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/04/vilagszinvonalu-muszerezettseg-keruleti-egeszsegugyben/

Témák A-Z

Világszínvonalú műszerezettség a kerületi egészségügyben

ARCHÍV | 2018. április 04. - Frissítve Egészségügyi hírek

Az önkormányzat számára alapvető fontosságú a lakosok egészségi állapotának javítása, a fizikai és mentális egészség növelése, az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférés lehetőségeinek javítása. A megelőzés, gyógyítás, rehabilitáció a kerületben hosszú távon stabil, kiszámítható. Az önkormányzat saját forrásból finanszírozza a preventív jellegű szűrővizsgálatokat. Az elmúlt évek orvosi műszerfejlesztésének értéke megközelíti az  egymilliárd forintot.

A szakorvosi szűrések közkedveltté váltak a lakosság körében. A szervezett ingyenes szűrésekre az év 8 hónapjában, 5 szakterületen kerül sor: hasi UH, mammográfia, nyaki verőér UH, bőronkológiai és urológiai szűrés. 2016-ban 981 szűrésből a kiszűrt kóresetek száma 35,2 % volt. 2017-ben az 1011 szűrés 26 %-ánál derült ki jelentős kockázati tényező. Különösen magas a stroke prevenciót szolgáló nyaki UH vizsgálatok során észlelt patológiás elváltozások aránya (63 %).

Az egynapos sebészeten 2007-től kezdve több, mint 13 000 műtétet végeztek: sebészet, ortopédia, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, nőgyógyászat szakterületeken. A tevékenységhez egyidejűleg újul meg a betegségmegelőzést szolgáló gép-műszerpark, valamint az ehhez társuló egészségügyi infrastruktúra. Az operációkhoz szükséges műtéti eszközök nemzetközi technológiai trendekhez is igazodó cseréje évek óta „természetes” folyamat. Az elmúlt évben is a még jól működő, de már nem a legmodernebb eszközök lettek lecserélve a legkorszerűbb altatógépre, műtőasztalra, műtőlámpára.  A magasan kvalifikált szakmai teamek a modern technológia rendelkezésre állásával rendkívül rövid várakozási idővel tudják elvégezni a tervezett műtéteket.

Legjelentősebb önkormányzati beruházásként 2017-ben megvalósult az országban egyedülálló CT/MR központ kialakítása. Ezzel lehetővé vált a XIII. kerületi állandó lakcímmel rendelkező paciensek ingyenes, rövid várólistás képalkotó vizsgálata. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) többszöri önkormányzati kérelemre sem járult hozzá a közfinanszírozáshoz. 2018-ban a betegség megelőzés és betegség követésen túl a jelenleg végzett hagyományos prevenciós vizsgálatok is kiegészülhetnek a szív- érrendszert érintő CT, valamint bizonyos speciális mammográfiás MR vizsgálatokkal.

Az esetlegesen fellépő fertőzések elkerülése érdekében az Egészségügyi Szolgálat rendelőiben korszerű és megbízható sterilizáló készülékeket szereztek be. A hagyományos sebészeti módszereket meghaladva készült el egy lézeres sebészeti rendelő, melyhez 2018-ban korszerű operációs lézer műszerpark beszerzése társult. A fizioterápiás gyógymódok alkalmazását számos speciális krio- és lézerterápiás készülék segíti.

Folyamatos a háziorvosi rendelők felújítása. A cél, hogy minden rendelő rendelkezzen korszerű, félautomata defibrillátorral. A betegek és dolgozók komfortérzetének javítása érdekében 2017-re megvalósult a rendelők teljes körű klimatizálása. A 7 év alatti gyermekek új, korszerű szűrővizsgálatát szabályozó rendelet végrehajtásához az önkormányzat 4 db nagy értékű szűrő audiométer mellett számos kisebb értékű eszközt biztosított a területi védőnők számára. A 2016-2018 időszakban az orvosi műszerfejlesztésének értéke 912 335 000 Ft.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj