XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/03/22/koka-ferenc-festomuvesz-kiallitasa-az-ajamk-ban/

Témák A-Z

Kóka Ferenc festőművész kiállítása az AJAMK-ban

2018. március 22. Kulturális hírek

„Kóka művek és vázlatai” címmel nyílt kiállítás az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Mácsai Galériájában, 2018. március 21-én. A kiállítást dr. Molnár Valéri a Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány kurátora nyitotta meg. Az alkotások április 27-ig tekinthetők meg.

Érdekesség, hogy a kiállításnak helyet adó Mácsai Galériát Kóka Ferenc Munkácsy-díjas festőművész műveiből álló tárlattal nyitották meg. A kiállítás címe „Kóka művek és vázlatai” a kiállítás anyagának tartalmát valósághűen közvetíti. Dr. Molnár Valéria kalauzolásában a kevésbé műértő látogató számára is érzékelhetően jelenik meg a művész alkotási folyamata. Az egyes képekhez tartozó 2-3 vázlat és tanulmány segített megérteni az egyes képek mondanivalóját, és hogy miért is tartják Kóka Ferencet Csernus Tiborral és Szabó Ákossal együtt a „szürnaturalisták” táborába tartozónak. Végezetül Bajovics Milán a képek hangulata által inspirált szintetizátorra és hegedűre komponált művét hallgathatták meg a résztvevők.

Kóka Ferenc 1934-ben négy fiúgyermekes családba született Angyalföldön. A szoba- konyhás lakásból induló, gépmunkás mama és a gázlánggyújtogató édesapa gyermekének tehetsége korán megmutatkozott. Bár különleges képessége zongoristaként is megmutatkozott, mégis a képzőművészeti gimnáziumban tanult tovább. A Képzőművészeti Főiskolán osztálytársa volt Gyémánt László is, kedves tanára Bernáth Aurél. Tragikus autóbaleset vetett végett pályafutásának 1997-ben. Emlékét a Visegrádi utcai székhellyel működő Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány ápolja, művei állandó kiállításon 2000 márciusától az Alapítvány által létrehozott gyűjteményben tekinthetők meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj