XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/02/19/folytatodott-a-szuroprogram/

Témák A-Z

Folytatódott a gyermek egészségügyi szűrőprogram

2018. február 19. - Frissítve Egészségügyi hírek

A kerületi egészségmegőrző szűrőprogram kezdete óta eltelt tizenhét évben 24 131 testösszetételi (antropometriai), 5916 légzésfunkció (spirometriai) mérést, és 1538 talpnyomás vizsgálatot vizsgáltak a szakemberek. Ilyen nagyszámú mintán általános iskolások körében mérést az országban sehol nem végeztek. A szülök, gyermekek, sportszakemberek körében méltán népszerűvé vált program finanszírozására az önkormányzat a múlt évben is 3 millió Ft-ot különített el. A szűrővizsgálatokat XIII. kerületi általános iskolák 3. osztályos tanulóinál végezték el a szakemberek, összesen 750 gyermek esetében.

A testösszetétel mérések alapján kórosan sovány 2%, vékony testalkatú 29,06%, normál testalkatú 63,46%, túlsúlyos gyerek 3,2% és jelentős súlytöbblettel csupán 1,73%-ot mértünk (13 gyerek). A légzésfunkció vizsgálat során 21%-ban kiváló vitálkapacitást mértünk, 63%-ban a forszírozott vitálkapacitás normál értéktartományon belül volt. Enyhe fokú eltérést 10%-ban találtunk, 4,0%-ban fokozott volt az eltérés, ezekben az esetekben háziorvosi konzultációt javasoltunk. 3 esetben asztmát jeleztek a vizsgált gyerekek.

A vizsgálatok tapasztalata, hogy a fiatalabb korosztály sokkal jobb mutatókkal rendelkezik. Érdekesek voltak az Ének – zenei és Testnevelési Általános Iskolában mért adatok, ahol a tüdőkapacitás kiemelkedő százalékban nagyon jó értékeket mutatott, fokozott eltérést ebben az iskolában nem is mértünk.  A két fajta elvégzett vizsgálat alátámasztja egymást, mert ezek a gyerekek nem túlsúlyosak, azaz többet mozognak, ezáltal a tüdőkapacitás sokkal jobban fejlődik. Terveink szerint követni fogjuk ezeknek a gyerekeknek a további fejlődését, hogy egy, két, három év múlva hol tartanak.

A szűrővizsgálatok hasznosságát bizonyítja, hogy:

  • a gyermek érzi, hogy foglalkoznak az egészségével. Folyamatos és több irányból érkező ráhatással orientálható az egészsége megőrzésére, a káros hatások elkerülésére.
  • A szülő újabb információhoz jut a gyermeke jelenlegi egészségi állapotáról és még időben megteheti a megfelelő lépéseket. Segítséget kap a továbbhaladáshoz, és maga is aktív résztvevője lehet a program családban történő további folytatásnak.
  • A testnevelő és az edző a gyermek aktuális fizikai állapotáról valós képet nyer, s így elvárható az egyénre szabott terhelés kialakítása.
  • A sportegyesületek részére előny, hogy a gyermek terhelhetősége, általános fizikai állapota, jövőben vártható testméretei jól felhasználhatók a sportágválasztásnál/váltásnál az edzésterhelés mértékénél, adagolásánál.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj