XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/01/08/gidofalvy-lajos-ezredesre-emlekeztek/

Témák A-Z

Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

2018. január 08. Kulturális hírek

Január 6-án szombaton Hiszékeny Dezső országgyűlési-, és Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő, dr. Tóth József polgármester és a képviselő-testület több tagja, a Honvédelmi Minisztérium, a Budapesti Helyőrség Parancsnokság, a Gidőfalvy Emlékbizottság,  a kerületi civil szervezetek, a család és a lakosság reprezentánsainak jelenlétében, a róla elnevezett lakótelepen koszorúzási ünnepség keretében emlékeztek a „Világ igazára”, az antifasiszta hazafira, Gidőfalvy Lajos ezredesre.

A Gidófalvy Lajos utca 1-7. szám alatt álló épületen elhelyezett emléktáblánál Bősze József nyugállományú honvéd alezredes idézte fel a hős katona emlékét, aki 1944-45-ben, a XIII. kerületi Vilmos laktanya parancsnokaként kimagasló helytállást tanúsított az üldözöttek – zsidók, menekülő munkaszolgálatosok  és katonaszökevények – bújtatásában, segítésében, mentésében.

Az általa szervezett fegyveres csoportok  megakadályozták több angyalföldi gyár leszerelését, katonái védték a megsemmisítéstől a Ferdinánd-hidat, a Rákosrendező pályaudvart, az Aréna úti vasúti felüljárót. Ő és katonái látták el igazolványokkal a rászorulókat, élelmezték a csillagos és védett házak lakóit, fegyvert adtak az újpesti víztornyot megvédő újpesti partizánoknak. Különösen emlékezetes akciójuk volt a Munkácsi utcai zsidó fiú árvaház lakóinak megmentése. Kapcsolatban állt Raoul Wallenberggel is. Gidófalvy Lajos 1945 januárjának első napjaiban halt hősi halált: az Erzsébet híd felrobbantásának megakadályozására szervezett akció során esett el. Emléke azonban ma is elevenen él, példát adva a felelős és tevékeny hazaszeretetből.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően Willner Károlyné mondta el a hősről írott költeményét, majd az emléktábla megkoszorúzására került sor.

A megemlékezést baráti hangulatú beszélgetés zárta a Gidófalvy Lajos Emlékszobában.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj