XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/15/atadtak-2017-evi-kassak-lajos-dijakat/

Témák A-Z

Átadták a 2017. évi Kassák Lajos Díjakat

2017. december 15. Kulturális hírek

Az önkormányzat hagyományőrző, művészetpártoló, mecénási tevékenységének egyik rangos eleme a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj pályázat, amelynek 2017. évi eredményhirdetésére december 14-én, a polgármesteri hivatal Barna termében került sor.

 Az idei pályázatnak különös hangsúlyt adott az a körülmény, hogy ebben az évben emlékeztünk a díj névadója, Kassák Lajos születésének 130., halálának 50. évfordulójára. A pályázaton részt vehettek rendszeresen publikáló hivatásos írók és költők vers és próza kategóriában, valamint amatőr alkotók is, az utóbbiak műfaji megkötöttség nélkül. Összesen 42 pályamű érkezett a szakmai zsűrihez, amelynek tagjai Sumonyi-Papp Zoltán (a grémium elnöke), Balla Zsófia és dr. Báthori Csaba voltak.

Az átadó ünnepségen dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, valamint Takács Ferenc, a pályázatot meghirdető Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke. és a zsűri tagjai mellett megjelentek az idei díjazottak: Kaiser László, Szkárosi Endre, Darvas Lászlóné és Dögei Csaba is.  Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében köszöntötte a zsűri tagjait és a pályázat díjazottjait, köszönetet mondva az igényes irodalmi alkotásokért, és a bíráló bizottság elmélyült, magas színvonalú, az egyes műveket részletekbe menően elemző munkájáért. –Büszke vagyok arra, hogy kerületünkben a magyar művészet történetében játszott szerepéhez, rangjához méltó módon ápoljuk Kassák Lajos emlékét – mondotta többek között a polgármester. –A kerületi önkormányzat által végzett városfejlesztési tevékenység, és az itt élő emberek sokoldalú szolgálatára irányuló szerteágazó munka eredményei mellett az önkormányzat mindig kiemelt feladatai között tartotta számon a városrész kulturális örökségének őrzését, hagyományaink ápolását, és az itt élő alkotók támogatását. Ennek egyik tekintélyes eleme a Kassák Lajos Irodalmi Pályázat, amely az elmúlt években sok értékes és maradandó alkotással ajándékozta meg a művészetpártoló közönséget. Büszke vagyok arra, hogy kerületi lakosként, az önkormányzat vezetőjeként közreműködhettem a városrész fejlesztésében, és büszke vagyok Önökre, és alkotásaikra is. Önöknek is azt tanácsolom, hogy legyenek büszkék kerületünkre, közös eredményeinkre. Gratulálok a pályázaton elért eredményükhöz!

Dr. Tóth József ünnepi gondolatainak elhangzását követően előbb Sumonyi-Papp Zoltán, a zsűri elnöke, majd a grémium tagjai  értékelték a bíráló bizottság elé került pályaműveket, hangsúlyozva, hogy a bírálatokra az alkotók kilétét nem ismerve, a benyújtott jeligék alapján került sor.  Az értékelés után a polgármester átadta a nyerteseknek járó okleveleket és pénzdíjakat. Hivatásos kategóriában Kaiser László és Szkárosi Endre, amatőr kategóriában pedig – megosztva – Darvasi Lászlóné és Dögei Csaba részesültek elismerésben.

A díjak átadását követő kötetlen beszélgetés során  a díjazottak valamennyien egyetértettek abban, hogy erős szálakkal kötődnek a XIII. kerülethez, amelyet nem csak lakóhelyüknek, hanem életük legfontosabb közegének tekintenek. Mint elhangzott, valamennyien jóleső meglepetéssel tapasztalták, hogy a műveiket értékelő zsűri milyen alapos, gondos munkát végzett.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj