XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/11/06/85-szuletesnapja-alkalmabol-koszontottek-diszpolgarunkat-vitray-tamast/

Témák A-Z

85. születésnapja alkalmából köszöntötték díszpolgárunkat, Vitray Tamást

2017. november 06. Kulturális hírek

A magyar televíziózás élő legendáját, a 2012-ben díszpolgárrá választott Vitray Tamást  köszöntötték november 6-án a polgármesteri hivatal Kék termében az önkormányzat vezetői: dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, és dr. Bujdosó Sándor jegyző.

 

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjét azzal vezette be, hogy a kerek születésnap alkalmából Vitray Tamást a különböző médiumok sokféleképpen méltatták. –Volt, aki a sportújságírás, mások a televíziózás élő legendájaként ünnepelték, az egyik médium a vetélkedők  atyjának nevezte, a másik műfajteremtő beszélgetős műsorait emelte ki az életművéből. Abban azonban valamennyi méltatója egyetértett, hogy a Kossuth-díjas, kiváló művész nem mindennapi ember, aki megkerülhetetlen újságírói teljesítményt mutatott fel pályafutása során. A Magyar Televízió örökös tagját tiszteljük személyében, akit ma már talán be sem engednének a köztelevízió székházába. Máig emlékezetes műsorai, az Ötszemközt, a Csak ülök, és mesélek, a Töltsön velem egy órát, a Telefere, a Hoztam egy milliót és  a többi máig élnek a televíziónézők emlékezetében. Sportújságíróként 21 olimpiát közvetített és 9 labdarúgó világbajnokságról tudósított, ami egyedülálló teljesítmény a szakmában. Nagy örömünkre szolgál, hogy kerületünk díszpolgárai között tudhatjuk őt, akinek ifjúsága elválaszthatatlan a XIII. kerülettől, az Újlipótvárostól, a kerület sporttörténetétől.

A méltatást megköszönve Vitray Tamás válaszában felidézte ifjúkora legemlékezetesebb színtereit: a Visegrádi, a Csáky (napjainkban Hegedüs Gyula), a Pannónia és a Wallenberg utcát, egykori lakóépületeinek emlékét, ahol szeretett nagymamájával élt, a Hollán Ernő utcai felekezeti iskolát, az egykori Lehel piacot, ahol másik nagymamája libát árult, és mintegy mellékesen elsorolta a Vasas labdarúgó csapatának korabeli összeállítását, azt is megemlítve, hogy a szerény körülmények között működő szakosztály focipályáján a kapukon drótból volt a háló…  –Miután harmadszor, és immár véglegesen nyugdíjba mentem, elfogadtam a Digi Sport tulajdonosának felkérését – mondotta Vitray Tamás – , és immár évek óta ezen az ideális munkahelyen dolgozom. Ideálisnak nevezem, mert a tulajdonossal mindössze egyetlen alkalommal találkoztunk személyesen, és azt sem tudom pontosan megmondani, hogy mikor láttam utoljára a voltaképpeni főnökömet… Hagynak a magam elképzelései szerint dolgozni, amiért köszönet illeti őket. Az ünnepelt dr. Tóth József kérdésére azt is elmondta, hogy bár korábban rendszeres  úszással kezdte a napot, újabban már inkább a szobakerékpárt és a tornát részesíti előnyben egészségének megőrzése céljából. –Hogy érzi magát a napjainkra kialakult körülmények között? –tette fel az utolsó kérdést a polgármester. –A kertkapuig minden a legnagyobb rendben van – hangzott az ünnepelt diplomatikus válasza. Végezetül az önkormányzat vezetői és jegyzője jó egészséget, családi örömöket, érdemes tanítványokat és értő közönséget kívántak a 85. születésnapját ünneplő Vitray Tamásnak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj