XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/27/dunyov-istvannak-allitott-emleket-bolgar-nemzetisegi-onkormanyzat/

Témák A-Z

Dunyov Istvánnak állított emléket a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat

2017. szeptember 27. Kulturális hírek

Újabb szoborral gazdagodott a kerület

Budapest Főváros XIII. Kerületi Bolgár Önkormányzat képviselő-testülete Dunyov István ezredes emlékére állított szobrot. Az avatóünnepséget 2017. szeptember 25-én a Dunyov István utca és a Kassák Lajos utca kereszteződésénél lévő parkban tartották.

Genát Andrea a Bolgár Országos Önkormányzat Hivatalvezetője köszöntötte a megjelent vendégeket. A magyar himnusz és bolgár himnuszt követően Hiszékeny Dezső a XIII. Kerület egyéni országgyűlési képviselője mondta el ünnepi köszöntőjét.

Dunyov István kiváló ember volt, kezdete beszédét Hiszékeny Dezső. Kiemelte, hogy „azok közé tartozott, akik megértették és felfogták, a történelmi idők hangját. Nemcsak szóban küzdött meggyőződéséért, Dunyov a szó valódi értelmében is harcolt, vérét adta a hazáért, a szabadságért, a függetlenségért, az önrendelkezésért.” Az ifjú először 1848-ban Magyarországon, a szabadságharcban önként csatlakozott a nemzetőrséghez. A délvidéki hadjárat döntő ütközeteiben kimagasló bátorsággal harcolt és többször megsebesült. „A fegyverletétel idején, már alezredesként és hordágyon kerül fogságba. Nem bujkált, a csatában sem, utána sem.” szólt az egybegyűltekhez a képviselő. Az osztrák hadbíróság Dunyov alezredest halálra ítélte, de végül tíz év várfogságra változtatták a büntetést. Szabadulása idején semmi jelét nem mutatta a megbánásnak vagy megtörtségnek. Garibaldi katonája lett, a Palermóban lévő katonai egységek közül az övé lett a legkiválóbb. Ezredének tagjai a rajongásig szerették és tisztelték, fejezte be méltató gondolatait Hiszékeny Dezső.

Kjoszeva Szvetla a Bolgár Nyelvoktató Iskola igazgatónője, bolgár kerületi lakos, Dunyov István életét ismertette: 1816-ban született Vingán az akkori Dél-Magyarországon, bolgár szülők gyermekeként. Jogi tanulmányait követően aljegyzőként, majd ügyvédként dolgozott. Szolgált Kossuth, majd később más magyarokkal együtt Garibaldi seregében. Az 1860-as győzelmüket követően a nápolyi királyság összeomlott, Dél-Olaszország felszabadult. Dunyovot ezredessé léptették elő és a korábban általa vezetett ezredet róla nevezték el. 73 évesen az olaszországi Pistoiában hunyt el.

 

 

 

Varga Zsanett a XIII. kerületi Bolgár Önkormányzat képviselő-testülete nevében először bolgár nyelven üdvözölte a vendégeket majd köszönetét fejezte ki a kerületi önkormányzatnak, hogy 15 éve folyamatosan segítik és támogatják munkájukat kezdeményezésüket, és hogy a képviselő-testület egyhangúlag engedélyezte a szoborállítást. Saját tevékenységükről szólva szintén példaértékűnek tartotta, hogy a legkisebb létszámú nemzetiség összetartóak, így nagy dolgokat hoznak létre, méltó nyomot hagyva maguk után a jövő nemzedékének. Beszéde fontos részeként említette: „A szobor is, amely előtt állunk, ennek az összetartásnak a gyümölcse.” Külön köszönetet mondott Kozsuharov Ognjan szobrászművésznek, hogy lemondott tiszteletdíjáról és a szobrot elkészítette. Összefoglalóan szólt az eddigi tevékenységükről: „Ma, amikor itt a XIII. kerületben a helyi önkormányzat támogatásával szobrot avatunk Dunyov István emlékére, akkor azzal a jó érzéssel látom beteljesedni az elmúlt 15 év munkáját, hogy nekünk, itt élő magyaroknak és bolgároknak közös céljaink, közös értékeink mellett közös hőseink is vannak.”

Ezt követően dr. Tóth József polgármester, Varga Zsanett elnök és Kozsuharov Ognjan szobrászművész közösen leplezték le a szobrot, majd a megjelentek a Vándor Vokál együttes műsorát hallgathatták meg. Az együttes 1990. óta járja Magyarországot és Európát, nagy fesztiválokon, kis klubokban. Teljes Európát átfogó repertoárjukban hangsúlyozottan magyar és bolgár dalokból a legnagyobb a választék.

Az ünnepség további részében a megjelentek elhelyezték a megemlékezés virágait a szobornál. Az önkormányzat nevében dr. Tóth József és Karácsonyi Zoltán az önkormányzat helyi képviselője koszorúzott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szoboravatás emlékére Hiszékeny Dezső, dr. Tóth József, Varga Zsanett, Borszéki Gyula alpolgármester és Karácsonyi Zoltán közösen egy hársfát ültettek el.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj