XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/08/28/elhunyt-pataki-ferenc/

Témák A-Z

Elhunyt Pataki Ferenc

2017. augusztus 28. - Frissítve Kulturális hírek

2017. augusztus 25-én, életének 97. évében elhunyt Pataki Ferenc fejszámoló művész, a XIII. kerület és Dombóvár díszpolgára.

1921. január 20-án született Dombóváron, ahol szülei kereskedők voltak. Egyedülálló képessége korán megmutatkozott. Ötévesen már föllépett egy nagykanizsai szállodában, majd Budapesten Lakner Bácsi Gyermekszínházában. Dombóváron érettségizett, majd Budapesten zeneiskolában hegedülni és harmonikázni tanult. Orvos szeretett volna lenni, de a numerus clausus miatt nem mehetett egyetemre. Kitanulta a férfi és női kalapkészítő szakmát. 1942-ben behívták munkaszolgálatra, 1945-ben szovjet hadifogságba került, 1949-ben sikerült hazajutnia. 1952-ben letette az artistavizsgát és elkezdett fejszámolóként fellépni iskolákban, kultúrházakban, munkahelyeken. Dolgozott varietékben és a televízióban is.

Az ötvenes években már országszerte ismerték, s külföldön is rendszeresen fellépett. Nem állhatták útját nyelvi akadályok: hihetetlenül gyorsan tanult meg németül, svédül, oroszul és angolul.

A tudást humorral ötvöző mutatványai elkápráztatták a közönséget: 8-10 jegyű számokat is összeszorzott, és milliárdos nagyságrendű számokból vont köbgyököt. Munkásságát Érdemes Művész kitüntetéssel és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével is elismerték.

Több mint 60 évig lakott a Pozsonyi úton. 2016-ban a kerület díszpolgárává választották. Különleges adottsággal bíró, utánozhatatlan előadóművészt veszítettünk el személyében.  A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetésére 2017. szeptember 14-en 11.15 órakor a Farkasréti temetőben kerül sor.
Emlékét megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj