XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/07/28/szinpompas-egynyari-viragbemutato/

Témák A-Z

Színpompás egynyári virágbemutató

2017. július 28. - Frissítve Kulturális hírek

2017. július 28-án a Gyöngyösi sétányon ezúttal tizenötödik alkalommal rendezte meg az önkormányzat az egynyári virágfajták és az ezek kombinációiból kialakított színpompás virágágyak bemutatóját. Az elmúlt 4 évben, 67,5 millió forint ráfordítással, több mint 245 ezer db egynyári virágtövet ültettünk ki a XIII. kerületi közterületekre.

 

Borszéki Gyula alpolgármester köszöntőjében az Angyalzöld+ program képviselő-testület előtti beszámolójából kiindulva a kerületi fejlesztésekről szólt. Legjelentősebb beruházás a Dagály sétány volt, amely nemcsak a szakma, hanem a lakosság elismerését is kivívta. Hamarosan megkezdődhet a Rákos-patak mentén egy hasonló nagyágú fejlesztés – említette. Köszönte a zöldterület kialakításában résztvevő szakemberek munkáját. Több száz lakótárs és kisebb-nagyobb közösség is részt vesz saját környezetük gondozásában, akikkel valamennyi esetben egyeztetünk a fejlesztések tervezésének időszakában is. Parkjainkat, zöldfelületeinket szívesen használják a lakók, és benne otthon is érzik magukat.

 

 

Fűre lépni szabad – hívta az alpolgármester a rendezvény résztvevőit Bubláné Latinovics Eszter kertészmérnök tájékoztatójára és bemutatójára a sétány egynyári virágágyainak kialakításáról, telepítéséről egy szakmai séta során.

 

 

A tájékoztató során elhangzott, hogy egy 12 m2 ágyásba először ültettek csillagvirágot, mert jól idomul ehhez a területhez. Egy másik helyre hat fajta begónia került, megmutatva egy típus változatos egyedeit. 165 m2-en 8 színben díszeleg az Imgatiens Sun Patiens (Pistike). Kiemelte, hogy sokat segít a színpompa eléréséhez a kétszeri tápoldat bevitele és az automata öntözőrendszer megléte, de utóbbit 35 C feletti melegben kézi öntözéssel is ki kell egészíteni. A helyszínen írásban feltett kérdésre érkezett helyes válaszolók nyereményben  részesültek. A szakmai sétán és a nyereménysorsoláson résztvevők egy-egy fagylaltot is kaptak.

Az előkészületek

 Az idei esztendőben a zord tél okozta károk miatt tavaszi időszak komplex fenntartási munkái során a Gyöngyösi sétány gyepfelületeinek helyreállítására kellett nagyobb hangsúlyt fektetni. Jelentős volt a jég és hólé okozta terhelés, a szükségszerűen kihelyezett síkosságmentesítő anyagok és a gyalogos áttaposások jelentős károkat okoztak.

A tavalyi őszi és az idei tavaszi gyeptrágyázásnak, nitrogén utánpótlásnak (ez erősíti a gyepfelületek szép zöld színét) köszönhetően a fűfelület képes volt a gyors regenerálódásra. Kora tavasszal gyepszellőztetéssel, felülvetéssel segítették a regenerálódást a megritkult, zöldterületek széleinél. A jelenlegi egységes pázsittal szép keretet ad a virágágyásoknak, kiemelve a virágok színpompáját, amelynek megőrzésében nemcsak a tápanyag-utánpótlásnak, hanem a napi rendszeres, talajvízkútról történő öntézésnek is nagy szerepe van.

A virágfelületek jól vészelték át a szélsőséges téli időjárást. Április elejétől tömegesen virágzott a tulipán, a jácint, a nefelejcs az ősz óta díszítő árvácskákkal. Az egynyári növények őszig virágoznak majd, folyamatosan színesítve a közterületeket.

Egynyári dísznövények

Május utolsó heteiben kezdődött az egynyári palánták kiültetése, összesen 57 217 tő egynyári virágot telepítettek a parkokba. A legtöbb (22 443 tő) a Gyöngyösi sétányon pompázik. Egységes ágyások találhatók kakastaréjból, bársonyvirágból, de a vegyes úgynevezett mozaikágyásokból van a legtöbb. Jellemzőjük, hogy foltokban váltják egymást a változatos virágok: a zinnia, egynyári begónia vagy a díszcsalán. Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettünk a magyar fajták ültetésére, mint például a kúpvirág, a díszdohány és a celózia.

Nagyobb terjedelmű egynyári virágágyásokkal találkozhatunk még a Béke-, a Gyermek-, és a József Attila téren, az Országbíró- és a Vizafogó lakótelepeken is. A kerületben elsősorban az újlipótvárosi utcák zöldesítésében, színesítésében nagy szerepe van a kandeláberekre kihelyezett 5718 cserép muskátlinak is, amelyek a rendszeres tápoldatozásnak köszönhetően májustól októberig virágoznak.

 

 

 

 

 

Vadvirágos rét

A tavalyi esztendőben a természetesség jegyében első alkalommal kialakított és sikeres egynyári virágos gyepfelület idén is egyedi érdekessége a sétánynak. A magvetésből növekvő felület nagysága 188 m2. Ez a kísérleti növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató és kialakításában, fenntartásában alacsonyabb költségigényű zöldfelület. Hasonló vadvirágos rétet alakítottunk ki a Marina parton, ahol 480 m2-en kezdtek növekedésbe a vetett egynyári növények.

 

Őszi ágyások

 Ahogyan a korábbi években is történt, az ősz beálltával, nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét beültetik majd a kétnyári százszorszépeket, nefelejcseket és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint a hagymás növényeket: tulipánt, jácint, nárciszt.

A többéves hagyományt folytatva ez évben is meghirdettük a különböző „zöld pályázatokat”. A legnépszerűbb a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, amelyen az idei esztendőben 118 társasház nyert kisebb-nagyobb összeget az előkertjeik szépítésére. Ezenkívül udvar zöldítésre, homlokzat zöldítésre is lehetett pályázni idén, valamint egyre népszerűbb a Zöldfelület Gondozási Megállapodás is, ahol eszközöket biztosítunk a közterületen kertészkedni vágyóknak. A sikeres lakossági együttműködést bizonyítja, hogy a Virágos Magyarországért Versenyen minden évben elinduló XIII. kerület rendszerint eredményesen szerepel.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj