XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/06/22/kubala-laszlo-park-xiii-keruelet/

Témák A-Z

Kubala László park – XIII. kerület

2017. június 22. - Frissítve Kulturális hírek

Kubala Lászlóról, az FC Barcelona futball legendájáról június 22-én, ünnepi esemény keretében közparkot neveztek el Angyalföldön, közel a Vasas sportklubhoz, amelynek színeiben húsz mérkőzésen tíz gólt rúgott a zseniális sportoló. A parkban emlékkövet is állított Kubala Lászlónak a XIII. kerület önkormányzata a fővárossal közösen.

A Kubala László park felavatása jelentős eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Barcelonában és Budapesten is megemlékeztek Kubala Lászlóról, aki 2017. június 10-én lett volna 90 esztendős.

A Kubala park avatóünnepségén jelen volt Tarlós István főpolgármester, Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Kubala László két fia – Carlos Kubala és Ladislao Kubala –, valamint az FC Barcelona vezető képviselői, Szekeres Tamás, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatója, Markovits László, a Vasas SC elnöke, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja.

Az ünnepségen dr. Tóth József polgármester a sportember alakját felidézve emlékeztetett arra, hogy Kubala László szegény családba született, és már gyermekkorában megtanulta, hogy milyen fontos a másokkal való szolidaritás. Először az ökölvívással próbálkozott, itt ruházták fel a Kuksi becenévvel is, majd rátalált életre szóló sportágára, a labdarúgásra, ahol rövid időn belül példaképpé vált. – Az egyszerű emberek számára pusztán az is példaadó volt, ahogy Kubala László képes volt felemelkedni – mondotta dr. Tóth József. A világhírű labdarúgó sikeres pályafutásában jelentős szerepe volt annak, hogy Kubala László a maga hivatásában mindig újabb megoldásokat keresett, folyamatosan fejlesztette tudását, már a maga korában megvalósította a ma népszerű élethosszig tartó tanulás gyakorlatát.

A polgármester arra is kitért beszédében: a Kubala Lászlóról elnevezett parkot – részben a labdarúgó emléke előtti tisztelet és megbecsülés jeleként – másfél éven belül minőségi közterületté alakítják. A Fővárosi Önkormányzat közreműködésével reprezentatív zöldterületet, futósávot, kerékpárutat, kültéri fitneszt, korszerű sétautakat, játszóteret hoznak létre.

A most átadott Kupala park tervezett köztéri felújítását 350 millió forintból valósítja meg az önkormányzat, amely összegből 100 milliót biztosít a Fővárosi Önkormányzat, a XIII. kerület pedig 250 millió forinttal veszi ki részét a projekt finanszírozásából.  Az esemény keretében a névadó ünnepségen megjelent személyiségek megkoszorúzták Kubala László szobrát a Vasas Sport Club Fáy utcai Sportcentrumában.

 

HÁTTÉR

A 20. század legjobb Barca-futballistája

Kubala László 1927. június 10-én született Budapesten. Világrekorder: máig ő az egyetlen, aki a – a FIFA által elismerten – három ország nemzeti csapatának mezét is magára öltötte. A csehszlovák válogatottban hétszer, a magyarban háromszor, a spanyol válogatottban tizenkilencszer játszott. Az FC Barcelona színeiben egyébként 349 mérkőzésen 270 gólt rúgott. 1961 után edzőként ténykedett. A spanyol válogatottat 11 évig vezette. Mielőtt Barcelona bálványává vált volna, 49 bajnoki meccsen szerepelt az FTC-ben és 20 első osztályú találkozón a Vasasban.

A Barcelona 1999-ben ünnepelte a századik évfordulóját. Kubalát akkor a 20. század legjobb Barca-futballistájává választották. A spanyol kormány a sport nagykeresztjét adományozta neki.

Nicolau Casaus, a Barca tiszteletbeli elnöke, Kubala László egyik legjobb barátja szerint Kubala nemcsak a Barcelona első sztárja volt, hanem ő maga volt a Barcelona. „Ő tette naggyá azt a Barcelonát, amelyet ma annyira tisztel a világ” – mondta Kubala halálakor (2002. május 17.) Casaus.

2009. szeptember 24-én, a Barcelona új „arénaotthona”, a százezres Camp Nou megnyitásának 52. évfordulóján avatták fel Kubala mintegy két méteres szobrát, Montserrat García Rius neves spanyol szobrászművész alkotását a stadion előtt.

2012-ben, Kubala születésének 85. évfordulóján a nevét viselő Vasas Kubala Akadémia bronzszobrot emelt – Kutas László szobrász készítette – Kubala László tiszteletére a Vasas Fáy utcai Sportcentrumában. A szobrot 2012. június 15-én avatták föl. Éppen azon a napon, amelyen 52 évvel korábban Kubala szerződést kötött az FC Barcelonával.

Kubala 1949-ben hagyta el Magyarországot. Előbb Olaszországban több más emigráns magyarral – köztük a szintén vasasos Marik Györggyel, az MTK-s Hrotkó Jánossal, a ferencvárosi Mike Istvánnal és Sárosi Bélával – megalakította a Hungária FC-t; 1950 júniusában 4:2-re legyőzték a Real Madridot, s 2:1-re a világbajnokságra készülő, majd a vb-n a legjobb négy közé jutó spanyol válogatottat. Ekkor fedezte fel Kubalát Josep Samitier, a Barcelona főtitkára.

 A sportos XIII. kerület

Dr. Tóth József polgármester úgy véli: a helyi sportmozgalmaknak – a nevelőfunkciójuk és az egészségmegőrző szerepük mellett – közösségteremtő és megtartó hatásuk is van. Az önkormányzat ezért kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás, illetve a szabadidős és tömegsportra, s rendszeresen támogatja azt. Másrészt az elmúlt években felújítottak tanuszodákat, tornatermeket, műfüves pályákat építettek, külön tornákat szerveznek óvodásoknak és nyugdíjasoknak is.

2017-ben az utánpótlás nevelést a XIII. kerületi Önkormányzat 16 millió forinttal, a diáksportot (Diákolimpia, diáksport-rendezvények) 7 millió forinttal támogatja. A Diákolimpia 18 sportág egész tanévi rendezvényeit jelenti; ezen a XIII. kerületi nevelési intézményben tanuló gyermekek közül 7700-as vesznek részt. Óriási ez a szám, az egész országban egyedülálló.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj