XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/10/05/szeressetek-az-oregeket/

Témák A-Z

„Szeressétek az öregeket..!”

2016. október 05. Kulturális hírek

 

Október, az idősek hónapja

Az Idősek hónapja a szép kort megélő emberekről, az ő tiszteletükről és megbecsülésükről szól. A feléjük áradó szeretetünk magába foglalja elfogadásukat, támogatásukat, és annak kifejezését, hogy a helyi társadalomnak nélkülözhetetlen tagjai. Szükségünk van tanácsaikra, számítunk hosszú élettapasztalataik bölcsességére, amellyel csakis ők rendelkeznek. Arra a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítottak, tanítanak, neveltek és nevelnek bennünket.

Köszöntöm a XIII. Kerület Szépkorú lakosságát az Idősek hónapja alkalmából. Fogadják sok szeretettel 2016. október hónapra szervezett programjainkat, rendezvényeinket, melyre szeretettel várjuk Önöket.

Találkozzunk rendezvényeinken.

 Dr. Tóth József polgármester

 

Az ünnepi esemény szavalattal kezdődött: Fuhrmann Patrik diákpolgármester Óbecsey István: Szeressétek az öregeket! című költeményét adta elő, amit a jelenlévők nagy tetszéssel fogadtak.A vers elhangzását követően dr. Tóth József polgármester mondott ünnepi köszöntőt, amelynek bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat vezetése az integrált városfejlesztési stratégia egyik lényeges elemének tekinti, és ennek megfelelő figyelmet fordít az idős emberek biztonságának, fizikai és szellemi jólétének sokoldalú támogatására. –A kerületben élő szépkorúak száma több, mint 32 ezer fő, mintegy ötven százalékuk a 60-69 éves korosztályok közül kerül ki. Egyötödük egyedül él, míg a nyolcvan év fölöttiek esetében ez az arány az érintettek kétharmadáról mondható el. Jelenleg 148 fő töltötte be a 90. életévét, akik között kétharmados többségben vannak a „gyengébb nem” képviselői. Évente 6-8 olyan lakótársunkat köszönthetem, akik betöltik a 100. évüket – mondotta dr. Tóth József polgármester, majd emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy az önkormányzat a kötelező feladatokon túl sokféleképpen segíti és támogatja a kerületben élő idős embereket.

 

A polgármester a támogatási rendszerből mindenek előtt az Idősek Klubhálózatát emelte ki, amely tág lehetőséget biztosít tagjainak arra, hogy tevékeny és tartalmas életet éljenek az aktív munkavégzéstől történt visszavonulásukat követően is. Népszerűek az önkormányzat által szervezett okostelefon-kezelői, informatikai, nyelvi képzések, az idős emberek számára szervezett sportversenyek, vetélkedők, a kedvezményes fürdőbérletek, egészségügyi szűrőprogramok, üdültetések, valamint az olyan közösségi programok, mint a Mindenki Karácsonya, vagy éppen a most megrendezett ünnepi rendezvény. Egyre többen látogatják a szépkorúak közül az önkormányzat által létesített sószobákat, és bár 2015. március 1 napjától az állam kivonult a segélyezésből, az önkormányzat saját forrásból közel 900 millió forintot fordít a rászorulók támogatására. Mintegy ezer idős ember részesül étkeztetésben, a házi segítségnyújtást pedig csaknem ötszázan veszik igénybe. Mindezek mellett az idősek nappali ellátásában részesülők száma 1110 fő. A lakhatási támogatásban részesülők 70%-a, a gyógyszertámogatást igénybe vevők 80%-a nyugdíjas. Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is lesz hagyma és krumpli akció, amelynek tervezett időpontjáról és helyszíneiről időben tájékoztatást kapnak az érintettek. Ünnepi köszöntőjének végén a polgármester biztosította az ünnepelteket, hogy az önkormányzat változatlanul szívügyének tekinti a róluk való gondoskodást, életminőségük javítását, majd a tisztelet és szeretet jeléül figyelmükbe ajánlotta a XIII. kerület fejlődését bemutató filmet, és az azt követő ünnepi műsort.

 A film megtekintését követően Karácsonyi Magdolna aljegyző, a Szociális és Köznevelési osztály vezetője köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló idős embereket, majd színpadra szólította a Nem csak a húszéveseké a világ! címmel, operett-melódiákból,  örökzöld dallamokból és filmslágerekből készült összeállítás szereplőit: Sáfár Mónikát és Egyházi Gézát a Madách Színház meghatározó művészeit, Bozsó Józsefet és Teremi Trixit az operett műfaj jeles képviselőit, a Magyar Zenés Színház alapító tagjait. A szűnni nem akaró tapssal fogadott  produkcióban a Magyar Zenés Színház Tánckara vett részt.

 

Az eseményt követően megkérdeztük Fuhrmann Patrik diákpolgármestert, hogy az ő számára mit jelent ez az ünnep.

 

 – Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyszüleim közül hárman még közöttünk vannak, rendszeres kapcsolatban vagyok velük, tisztelem és szeretem őket. Engem az egyik nagymamám nevelt fel, ő számomra sohasem fog igazán megöregedni. Örömömre szolgált, hogy közreműködhettem a szépkorúak tiszteletére rendezett ünnepség műsorában, amit egyúttal a diákönkormányzatnak szóló megtiszteltetésnek tekintek – mondotta a diákpolgármester.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj