XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/04/25/az-onkormanyzat-epitene-az-allam-intezmenye-akadalyozza/

Témák A-Z

Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza

2016. április 25. Városfejlesztési hírek

A Klapka utcában álló ’70-es években épült lebontandó épületben az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak ÁEEK (79/5390 azaz 1,46% !) tulajdonrésze van. A használaton kívüli ingatlanrész tulajdonosi joggyakorlását az ÁEEK feltételhez köti. A bontáshoz, majd az építéshez való tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot egy másik, az ügyhöz semmilyen vonatkozásban össze nem tartozó jogüggyel kívánja összevonni. Abban az esetben, ha az ÁEEK által szabott feltételt teljesíti az önkormányzat, akkor a Kormány egy színlelt jogügyletet hagyna jóvá határozatával.

 

A Magyar Államot képviselő központ főigazgatója megdöbbentő indoka szerint az önkormányzati bérlakás „nem teljesen merítik ki a közérdekű funkciót”. Meglepő felfogás nem azonosulni azzal az elvvel, hogy az önkormányzatok feladataik ellátása során helyi közügyekben járnak el, és közfeladatokat látnak el.

Az ügy közel egy éve áll, esetenként a központ válaszára három hónapig kell várni. Mindez napjainkban történik, amikor a lakásépítkezés megindítását próbálja elősegíteni a kormány (CSOK, NOK), amikor az önkormányzati bérlakásépítés a XIII. kerületet kivéve gyakorlatilag nem folyik. Egy használaton kívüli helyiség fontosabb, mint a beruházással elérni kívánt cél.

A tervezett építésre a pénz rendelkezésre áll, ennek ellenére még az építkezés megkezdéséhez szükséges bontás nem kezdődhet el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj