XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/03/16/90-eves-a-kremeskiraly/

Témák A-Z

90 éves a Krémeskirály

2016. március 16. - Frissítve Kulturális hírek

Köszöntőjében a polgármester méltatta, hogy a sikeres kerületszerte ismert cukrász tevékenységet gyermekei is folytatják, megtartva a tradíciót. Külön kiemelte az ünnepelt szociális érzékenységét, aki önköltségi áron vagy nagy kedvezménnyel adta a szegényebb angyalföldi családoknak a süteményt. A Krémeskirály elnevezést is a kerületi lakosoktól kapta és a napig büszkén viseli.

Az ünnepelt, aki mások szerint is 15-20 évet nyugodtan letagadhatna életkorából megköszönve a köszöntést büszkén említette, hogy nemcsak fiai vették át a cukrász örökséget, hanem unokái is érdeklődnek a szakma iránt. Elmondása szerint a nemzeti ünnepen (március 15-én) született, de csak egy nappal később anyakönyvezték. Ma is aktívan sportol, áprilisban rakja vízre vitorlását a Balatonon. Nagyszerű fizikai állapotát mutatja, hogy 7-es erősségű szélnél szeret vitorlázni, de büszke volt arra is, hogy 3 évvel ezelőtt korosztályánál jóval fiatalabbak között nyert síversenyt.

Osváth Péter a cukrászati ismereteket szülővárosában Szegeden, a Hajós és Virág cukrászdákban szerezte meg. 1956. után döntött úgy, hogy saját cukrászdát nyit Budapesten, az akkori Tripolisz határában, ahol műhelye egyben a házuk is lett. A krémeket kézzel keverte a saját konyhájában, a tésztákat is ő maga gyúrta. A süteményeket triciklivel hordta szét, így ismerték meg a környéken a kis cukrászkunyhót. Az új cukrászda a Jász és Dolmány utca sarkán, már csak a nevében hasonlít egykori elődjére. Fiai is cukrászmesterek lettek. Osváth Péter a mai napig aktívan dolgozik, részt vesz a cukrászműhely vezetésében, a tanulók képzésében. Lakótársai jelölték 2008-ban a kerület díszpolgárának.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj