XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/06/12/emlektabla-a-vedett-hazakon/

Témák A-Z

Emléktábla a védett házakon

2015. június 12. - Frissítve Kulturális hírek

Megemlékező beszédet mondott Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Tóth József Budapest, XIII. kerület polgármestere és Szabó György a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke. Közreműködött és szavalatokat adott elő Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész.

Dr. Tóth József beszédében szólt arról, hogy kerületünk déli része, az Újlipótváros építésében nagy szerepet játszottak a zsidó mérnökök és vállalkozók. Az akkor még V. kerülethez tartozó Újlipótvárosban a zsidóság aránya mintegy 80%-os volt. Angyalföldön 1926-ban, több mint 6 ezer zsidó élt, a lakosság 8%-a. Több zsinagóga is épült a kerületben. Az 1571 fővárosi csillagos ház közül több a XIII. kerületben van. A védett házakban közel 40 ezer személy vészelte át a zsidóüldözést.

Végezetül nyomatékkal említette, hogy egy demokratának erősnek kell lennie ahhoz, hogy merjen ellenállni a nyilas gondolatoknak. A szabadság és a demokrácia híveinek az a feladatuk, hogy fellépjenek a veszélyt jelentő avítt, agresszív, nacionalista és vezérelvűséggel szemben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj