XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/04/17/radics-bela-utca-angyalfoldon/

Témák A-Z

Radics Béla utca Angyalföldön

ARCHÍV | 2013. április 17. - Frissítve Kulturális hírek

A magyar rockzene legendás alakjánál életútját dr. Tóth József polgármester idézte fel. Emlékeztetett, hogy monumentális az a névsor, akikről a kerületben utca van elnevezve. Ehhez a névsorhoz csatlakozik most Radics Béla is, aki 11 évig éppen szemben lakott Sánta Ferenc íróval, a kerület díszpolgárával. 

Pintér István az iskolai évfolyamtárs együtt zenélt Radics Bélával az Atlantis Együttesben. Elmondta, hogy büszkén vállalták valamennyien angyalföldi származásukat, kerülethez való kötődésüket, majd a „Boshban” játszott első koncertjük emlékét idézte fel. 

László András a Radics Béla Emléktársaság elnöke emlékezett meg minden idők legnagyobb magyar gitárosáról, felsorolta Radics Béla halálát követő tevékenységük fontosabb állomásait, így az emléktábla-avatást, az Amerikában élő magyar szobrászművész 2005-ben felállított alkotását, lemezeket, CD-ket, kiadványokat, amelyek mind a legnagyobb magyar gitáros emlékét őrzik. 

Az utcanév- és a magyarázó névtábla átadását követően a megjelentek átvonultak a Vőlegény utcába, ahol Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és dr. Tóth József polgármester koszorúzták meg Radics Béla szobrát, majd a megemlékezésen is résztvevők helyezték el a megemlékezés virágait és készítettek fotókat a szobor előtt. 

Radics Béla 1946-ban Angyalföldön a „Tripolisz” szomszédságában született. Iskolai tanulmányait közelben, a Kilián György, a mai Németh László iskolában végezte. Már felnőttként a Magyar Acélárugyárba került géplakatos tanulóként, de szakmájában sohasem dolgozott. Itt került először közvetlen kapcsolatba a zenével: a gyár zenekarának tagja lett, és itt kapja meg első akusztikus gitárját. 

Elsőként játszott Jimi Hendrix és Cream számokat, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Alligátor, az Aréna, a Nevada, a Tűzkerék és a Taurus együttesekben. Radics Béla Emléktársaság folyamatosan gyűjti össze a fellelhető felvételeket. 

36 évet élt, 1982-ben a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomba. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze, sírfelirata: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!” Emlékére egykori lakóházán emléktáblát, 2005. októberben szobrot (Kovács Károly alkotása) állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában. Életéről, munkásságáról eddig három könyv is megjelent. 

A közterület elnevezését a Radics Béla Emléktársaság kezdeményezte a fővárosnál. A XIII. kerületi képviselő-testület az eredetileg javasolt helyszín (Baba tér) helyett javasolta, hogy a lakóhelyéhez közelebbi közterületet nevezzék el a legendás rockzenészről, a kezdeményezéssel az Emléktársaság egyetértett.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj