XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/02/28/polgarmesteri-level-a-szulokhoz/

Témák A-Z

Polgármesteri levél a szülőkhöz

ARCHÍV | 2013. február 28. - Frissítve Kulturális hírek

Tájékoztatom Önöket, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a 2013. évre szóló költségvetését, melyben az államosításra került, korábban önkormányzati fenntartású iskolák működtetésére 1,8 milliárd Ft-ot irányoztunk elő. 

A normatíva alapú finanszírozást felváltó feladatfinanszírozás következtében 2013. január 1-jétől a kötelező önkormányzati feladatokra jóval kevesebbet, bizonyos tevékenységekre semmilyen állami forrást nem kapunk. Utóbbi vonatkozik az iskolák működtetésére is, amely többek között magában foglalja a gáz- és villamosenergia-, a távhő- és melegvíz-szolgáltatások, a szemétszállítás díját, a víz- és csatorna-, a biztosítási és őrzési díjakat, az étkeztetés, a takarítás, a gondnoki és portaszolgálat megszervezését. Emellett az önkormányzat gondoskodik az intézmények üzemeltetésével kapcsolatos eszközök, áruk és anyagok beszerzéséről, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ingyenes használatába átkerült ingatlanok és eszközök karbantartásáról. Ezeknek a feladatoknak az ellátására 2013. január 1-jétől létrehoztuk a XIII. kerületi Intézményműködtető és Fenntartó Központot, amely az iskolákban dolgozó üzemeltetési vezetők és technikai alkalmazottak munkáltatója. 

Emellett – fenntartóváltástól függetlenül, önként vállalt feladatként és szintén saját forrásból – továbbra is biztosítjuk a pedagógiai munkát segítő, hagyománnyá vált és sikeres programjainkat: az egészségügyi szűrőprogramot, a középiskolai ECDL és idegen nyelvi tanfolyamokat. Ötödik alkalommal hirdettük meg a „XIII. kerületért” tanulmányi versenyt. Továbbra is köszöntjük a 18. életévüket betöltött fiatalokat, a XIII. kerületben élő és tanuló kitűnőre érettségizőket, a kerületi tanulmányi versenyek győzteseit és a „Jó tanuló, jó sportoló” diákokat. Újra megszervezzük az Éneklő Ifjúság hangversenyt, a Testvérvárosok angol nyelvi táborát és a diákolimpiai versenysorozatot. Kérelemre továbbra is biztosítjuk a rászorulóknak az önkormányzati étkezési és táborozási kedvezményeket. Változatlanul gondoskodunk az iskolaszékek, a szülői szervezetek, a diákönkormányzatok működési feltételeiről és kezdeményezzük az intézményi tanácsok létrehozását.    

Az elfogadott költségvetés a korábbi évekhez hasonlóan biztonságot és kiszámíthatóságot teremt az iskolák üzemeltetéséhez, melyet a finanszírozási nehézségek ellenére is szívügyünknek tekintünk. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek és a szülők továbbra is elégedettek legyenek az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokkal. Hiszem, hogy körültekintő tervezéssel és takarékos gazdálkodással az iskola-üzemeltetési és az oktatással-neveléssel kapcsolatos céljainkat egyaránt a megszokott magas  színvonalon tudjuk teljesíteni 2013-ban is.

                                                                                                                                                                                                       

 

                                                                                                        dr. Tóth József

                                                                                                         polgármester 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj