XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/08/27/napirenden-az-idosugyi-program/

Témák A-Z

Napirenden az idősügyi program

2012. augusztus 27. - Frissítve Kulturális hírek

Jól szervezetten és széles körűen támogatja az időseket a XIII. Kerületi Önkormányzat. Az itt élők számára a szociális segítségnyújtás legkülönfélébb eszközeit vezette be és alkalmazza nap mint nap a helyhatóság. Mindennek alapdokumentuma az idősügyi program, amelyet szeptemberi ülésén tűz napirendre a XIII. kerület képviselő-testülete.

A XIII. Kerületi Önkormányzat az Aktív és méltó időskor programja elfogadásával elkötelezte magát az idősek életminőségének javítása mellett. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az időskori aktivitás feltételeinek megteremtésére és működtetésére. A program a letölthető dokumentumok között teljes terjedelmében megtalálható.

Idősek a Közösen a XIII. kerületért stratégiában

Elsődleges cél, hogy a fejlesztések során az idősebb generáció részére egészségesebb, tartalmasabb és élményekben gazdagabb környezetet teremtsen a XIII. Kerületi Önkormányzat. A Közösen a XIII. kerületért 2011-2014. stratégia egyik feladata, hogy élhetővé tegye az idős kort, úgy, hogy az az idősek számára ne járjon megfizethetetlen költségekkel.

Az idősekre igyekszik odafigyelni a fejlesztéseknél is a helyhatóság. Ennek egyik fontos eleme, hogy az önkormányzati helyiségek, intézmények, közterületek, utak felújításánál minden esetben érvényesül az akadálymentesítés, amely idősek részére jelentősen megkönnyíti a közlekedést.

Jelenleg 28 ezer 60 évnél idősebb ember él a XIII. kerületben. A demográfiai adatokból kitűnik, hogy folyamatosan emelkedik az időskorúak, ezen belül is az egyedül élő nők aránya.

Szervezett és hatékony intézményrendszer

A XIII. kerületben az idősek ellátásáról jól szervezett intézményrendszer gondoskodik.

A Szociális Szolgáltató Központ az alapellátás keretében több módon segíti a rászorulókat. Így biztosítja a következőket:

  • étkeztetést (napi egyszeri meleg ételt jelent)
  • házi segítségnyújtást
  • az önálló életvitel fenntartása érdekében a szükséges ellátást a lakáson, a lakókörnyezetében biztosítja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás segítségével
  • a nappali ellátást az idősek klubjaiban

A Gondozóház szervezi az időskorúak átmeneti elhelyezését. Azoknak nyújt segítséget, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból otthonukban időlegesen nem képesek gondoskodni.

A családgondozás keretében pedig azoknak az időskorúakról gondoskodnak, akik szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzetekmiatt szorulnak támogatásra .

 

Az Európai Unió a 2012-es évet az Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás évének nyilvánította. Mindezzel a tagországok mindegyikében szeretnék ösztönözni azt, hogy változzon az idősekről alkotott kép, s az 50 feletti generációk tagjai ne legyenek a társadalom számkivetettjei. Ahogy az uniós kezdeményezés is, úgy a XIII. Kerületi Önkormányzat is arra törekszik, hogy több figyelem jusson az idősek problémáira, legyen szó a munkavállalásukról, családi kapcsolataikról, életük egyéb részleteiről.

Az idősek egészségügyi ellátását 60 felnőtt háziorvos 9 rendelési központban végzi. Az elmúlt években komoly előrelépés történt annak érdekében, hogy minél előbb kiszűrhetők legyenek a betegségek. Ezt szolgálja a 2011-es év fontos beruházása, hiszen 2011 áprilisától működik távegészség-ellenőrzőrendszer a kerületben. Ennek köszönhetően a Jász utca 130-ban található idősek klubjában rendszeres vérnyomásmérést, vércukorszint mérést, koleszterinmérést, EKG-t szolgáló berendezéseket helyeztek el, amely az egészségi állapot folyamatos felügyeletét teszi lehetővé.

Időskorúak részére szervezett programok a XIII. kerületben:

  • Nyugdíjas Pályakezdő Színészek Köre (érdeklődni: Vesze Erzsébet 06-20-203-5493)
  • Nyugdíjasok Zengő Kórusa (érdeklődni: Vámos Katalin 06-30-358-1438)
  • Szépkorúak Táncklubja (érdeklődni: Földházi Péter 06-20-911-4527)
  • Gyertyafény Keringő Klub (érdeklődni: Orbán Ferencné 06-20-547-9752)
  • Vidám Falu Irodalmi Klub
  • Teleház
  • Egészség hétfő (érdeklődni: Bőgér Julanna 06-30-950-4022)
  • a RaM táncos, zenés, művelődési programjai (érdeklődni: RaM 06-1-222-52-53)

Az idősügyi program tervezetét Önök is véleményezhetik.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj