XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/02/07/nyugdijba-ment-dallos-gyula/

Témák A-Z

Nyugdíjba ment Dallos Gyula

2012. február 07. - Frissítve Kulturális hírek

Dallos Gyula– Januárban töltöttem be a hatvanadikat. Mivel 1973 óta hajnalban kezdtem és késő este fejeztem be minden napomat, sok minden kimaradt az életemből, ami szintén fontos. Kirándulás, olvasás, kertészkedés és persze a család – ezekre mostantól sokkal több időm fog jutni – mondja Dallos Gyula a Hírnökben megjelent interjúban. A cégvezető kerek húsz esztendő után búcsúzik az általa 1992 március elsejével létrehozott Sima Út Kft-től.

Nyugdíjba vonulása egyáltalán nem keseríti el, lendülete láthatóan annak ellenére megmaradt, hogy idejét érzi átadni a stafétát a fiataloknak. Mint mondja: a nehézségek ellenére büszkén és jó érzéssel tekint vissza az elmúlt két évtized összességében sikeres munkájára. Ebben sok jó szakember segítette, az önkormányzattal is kitűnő kapcsolatot ápolt, s mindennek eredményei ma 200-300 méterenként láthatóak a kerületben, legyen szó a Hollán Ernő sétálóutcáról, számos park- és közútépítésről (például a Pozsonyi út), járdaburkolásról vagy akár az Árpád hídi toronyházak és a Hochtief-irodaház környezetének teljes külső kivitelezéséről és a kerékpárutakról. Ez a látvány mindenért kárpótolja a búcsúzó ügyvezetőt.

Ami a hőskorszakot illeti, Dallos Gyula ma is jó döntésnek tartja, hogy elfogadta az akkori önkormányzat felkérését, és a semmiből sikerült megszerveznie a száz százalékban kerületi tulajdonban lévő kft-t. Húsz év alatt soha, egyetlen egyszer sem bánta meg, hogy belevágott.

A Mélyépítő Vállalatnál szerzett két évtizedes mérnöki gyakorlata nagyban segítette, csakhogy a szakmai feladatokon túl a nyereségorientált cégvezetés „művészetét” is meg kellett tanulnia. Ez általában sikerült is, ám a gazdasági válság, az építőipar pangása és a régebb óta létező lánctartozások nem egyszer a Sima Út életét is megnehezítették. Ennek ellenére a kft. összességében nyereséges volt, bevétele a jó években elérte az 1-1,2 milliárd forintot is. Ráadásul úgy, hogy nemcsak helyi tevékenysége bővült, hanem a sikeres közbeszerzési és magánpályázatokon is számos közterület-építési megrendelést nyert el Százhalombattától a VII. kerületig, ahol a Boscolo-New York-palota előtti utcakialakítás volt a feladatuk.

Az induláshoz képest tehát kapacitásuk és feladatkörük is jelentősen bővült: 1992-ben még csak a közútépítés tartozott hozzájuk, rá két évre már – Budapesten másodikként – a közmunka lebonyolítása: az állástalanokat parkgondozásra, közterületi munkákra alkalmazták.

A közútkezelői feladatokat 2003-ban vették át az önkormányzattól, ami már nemcsak a kivitelezéseket jelentette, hanem a közterületi közműberuházásokkal, ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatos engedélyezések kiadása, műszaki ellenőrzése is a feladata lett. Végül tavaly áprilistól a fizetőparkolás üzemeltetése is a kft.-hez került.

Dallos Gyula büszke arra, hogy egy kitűnő csapat és cég vezetőjeként vonulhat nyugdíjba. Háromgyermekes apaként biztos benne, hogy immár a fiatalokon a sor. Ő pedig beleveti magát egy nyugodtabb világba: több ideje jut a családra, rengeteget fog olvasni és kirándulni. Az elmúlt húsz évből egy valamit biztosan „magával visz” a nyugdíjas mindennapokba: a kertészkedés szeretetét.

Kálmán Attila

 

Dallos Gyula nyugdíjba vonulásával egyidejűleg addigi formájában megszűnt a Sima Út Kft. is. Ez év januárjától a társaság korábbi feladatairól a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. gondoskodik.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj