XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/24/huszeves-a-xiii-keruleti-polgarorseg/

Témák A-Z

Húszéves a XIII. kerületi polgárőrség

2011. október 24. - Frissítve Kulturális hírek

Az ünnepi rendezvényen megjelent dr. Prehlik Lajos jegyző, Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, a megalakulás idején a polgármesteri tisztet betöltő Szabó Miklós, valamint Pella László egykori és Pál Péter jelenlegi XIII. kerületi rendőrkapitány.

Erdős László köszöntötte a megjelenteket, majd Takács Ferenc, az Angyalföld Polgárőr Szervezet elnöke mondott ünnepi beszédet. Először a kezdetekre emlékezett: egykor tizenhárom lelkes emberből állt a csapat, most Budapest egyik legerősebb szervezete az angyalföldi. 1993-ban lettek  hivatalosan bejegyzett társadalmi szervezet.

Az alapítók közül jó néhányan ma is aktív tagok. Az úttörő Csángó, illetve Gidófalvy csoportot követve egymás után alakultak meg az újabbak: az Árpád hídi, a Nővér utcai, az újlipótvárosi, az Üteg és a Tisza utcai csoportok. A járőrözést egyre gyakrabban segítették a rendőrök. Bekapcsolódtak a budapesti, valamint az Országos Polgárőr Szövetség akcióiba.

Mára eljutottak odáig, hogy a XIII. kerület lakói pontosan tudják, miben segítik őket a polgárőrök, és nem keverik össze őket az önkéntes rendőrökkel vagy más szervezetek tagjaival. Bizalommal vannak irántuk, és sokszor fordulnak hozzájuk problémáikkal. Az évek folyamán egyre nagyobb anyagi és erkölcsi támogatásban részesültek a kerületi önkormányzat részéről is. Jó a kapcsolatuk a kerület civil szervezeteivel. Az AJAMKba már „hazajárnak”, akárcsak a Hun utca 1-be, amely a kezdetektől otthont ad irodájuknak. Mára igazi közösséggé formálódott a csapat, amelynek tagjai nemcsak a munkában, hanem a mindennapi életben is segítik egymást.

Dr. Tóth József polgármester a képviselő-testület nevében is gratulált az évfordulóhoz. Mint mondta, az öntevékeny polgárőrök szerves részei kerületünk életének, õ maga pedig büszke tiszteletbeli polgárőr-szervezeti tagságára. További sikereket kívánt, majd születésnapi ajándékként – teljesítve a polgárőrök kérését – mikroportot adott át a szervezetnek.

Ezután Pál Péter alezredes, a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője szólalt fel. Hasznosnak és szükségesnek nevezte a polgárőrök munkáját, amelyre a kerületnek nagy szüksége van. Az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Markos György elmondta: a garantáltan politikamentes szervezetnek országosan kilencvenezer tagja van. A civil lakosságból alakultak, és értük dolgoznak. Kapuvári Beatrix, az AJAMK igazgatója ajándékkal kedveskedett a polgárőröknek, majd Sárkány Kálmán és Szvétek László felváltva énekelt népszerű operett- és operarészleteket. A nagysikerű műsort vacsora követte, majd zenével és tánccal ünnepelték meg fennállásuk huszadik évfordulóját a polgárőrök.

A XIII. kerületi polgárőrség tevékenységéről itt talál részleteket.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj