XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/08/17/uj-setaloutcaval-gazdagodott-kerulet/

Témák A-Z

Új sétálóutcával gazdagodott a kerület

ARCHÍV | 2009. augusztus 17. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Hollánr Ernő utcaHárom hónap alatt készült el a kerület új sétálóutcája, a felújítást 100 százalékban az önkormányzat fedezte – emelte ki az átadáson dr. Tóth József. A polgármester hangsúlyozta, hogy parkgondnokok és térfigyelő kamera is segíti az állagmegóvást, mégis kérte a kerület lakosságát és a környékbeli üzlettulajdonosokat, hogy óvják a közös tulajdont. A lakók nevében a sétálóutcát Kövesi József vette át.

A Hollán Ernő utca a munkálatok eredményeképp egységes díszburkolattal gazdagodott, méghozzá összesen 1100 négyzetméteren. Feleekkora területet foglal el a zöldterület, amelyet alacsony cserjék díszítenek, a közműmentes sávban pedig kínai díszkörtéből álló fasor kapott helyet. A minél könnyebb kezelhetőség és a hatékony öntözés érdekében a zöldterületet automata csepegtető öntözéssel és faöntöző berendezésekkel látták el. Ezen kívül szökőkút szépíti még a most átadott sétálóutca-szakaszt.

A Hollán Ernő utca megújulásának terve szerepelt a képviselő-testület által 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiában is, amelynek egyik hangsúlyos része a Pozsonyi úti akcióterületen a forgalomcsillapított belvárosi övezet kialakítása.

Különösen fontos ez azért, mert az Újlipótvárosban a belvárosi jelleg és a rendkívüli átmenő forgalom okán csupán szűk mozgástér van a sétálóutca kialakítására. Sok esetben a gyalogos forgalom biztosítása is gondot okoz. A Hollán Ernő utca érintett szakaszának sétálóutcává varázsolása jelzi azt a törekvést, hogy az alkalmas területeken a lakossági igényeknek megfelelően a gyalogos forgalom elsőbbséget élvezzen.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületi fejlesztésére és fenntartására, igazodva az ennek érdekében megalkotott AngyalZöld stratégiához. Hogy mennyire eredményes a munka, azt bizonyítja az Állami Számvevőszék 2009. január és március közötti vizsgálatának eredménye is. Eszerint a XIII. kerület a rendszerváltás óta jelentős változásokon ment keresztül, mostanra a főváros legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. Az elmúlt két évtizedben visszaszorult és felszámolt ipari tevékenységnek és az ezt követő tudatos, tervszerű városfejlesztésnek köszönhetően felértékelődött a zöldfelületek jelentősége.

A későbbiekben hasonló változásokra lehet számítani a Vígszínház melletti Ditrói Mór utcában is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj